Leer handtherapeut en mede-oprichter van Hand en Pols Revalidatie Nederland dr. Ton Schreuders beter kennen
Wordt u binnenkort geopereerd aan uw hand of pols, bijvoorbeeld vanwege artrose, dan is het essentieel dat u in de juiste ‘handen’ valt voor uw revalidatietraject. Uw handen zitten namelijk zo complex in elkaar dat kennis van zaken over de anatomie en de verschillende aandoeningen uitermate belangrijk is om zo goed mogelijk te herstellen. Binnen de centra van Hand en Pols Revalidatie Nederland zijn meerdere disciplines aanwezig die een hecht team vormen om u op de juiste wijze te kunnen ondersteunen. Dr. Ton Schreuders, mede-oprichter van en handtherapeut bij Hand en Pols Revalidatie Nederland, wordt vaak ingeschakeld bij de meer complexere handproblemen. Hieronder een korte kennismaking met hem.
Ton Schreuders: “Na enige jaren werkzaam te zijn geweest als fysiotherapeut, ben ik naar Thailand gegaan en heb daar zeven jaar in de leprazorg gewerkt. Lepra kan leiden tot ernstige vervormingen van onder andere de handen. Na terugkeer in Nederland bleek deze ervaring heel nuttig en kon ik al snel aan de slag als handtherapeut in het Erasmus MC, toen nog Dijkzigt Ziekenhuis geheten. Daar ben ik mij verder gaan specialiseren in de handtherapie en de Praktijk Opleiding Handtherapie opgezet voor fysio- en ergotherapeuten. Ook ben ik betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. In 2004 ben ik gepromoveerd met mijn proefschrift ‘Muscle strength measurements of the Hand’.”
“In het Dijkzigt werkte ik op de afdeling revalidatie van prof. dr. Henk Stam en kwam in aanraking met handchirurg drs. H.P. van Not en vanuit een gezamenlijke interesse, -zeg maar liefde voor het vak-, en een gezamenlijke visie op handrevalidatie is Hand en Pols Revalidatie Nederland geboren. We hebben binnen ons centrum een succesvolle behandellijn opgezet, naar ieders zin, voor zowel behandelaars als voor patiënten.”
Multidisciplinair werken is ‘part and parcel’
“Er zijn heel veel specialismen die met de hand te maken hebben, zoals een traumachirurg, plastisch chirurg, orthopeed, reumatoloog, neurochirurg en revalidatiearts. Bij het revalidatietraject is een goede afstemming tussen chirurg, arts en therapeut essentieel. Het overleg binnen de centra van Hand en Pols Revalidatie Nederland verschilt per locatie. Op onze ‘moederlocatie’ in Goes hebben we spreekuren waarbij meerdere disciplines, zoals een chirurg, reumatoloog, revalidatiearts, bedrijfsarts, fysiotherapeut en ergotherapeut, samen met de patiënt letterlijk om de tafel zitten. Op andere locaties zijn de overlegstructuren soms anders geregeld omdat ze in de ziekenhuizen plaatsvinden. In ieder geval wordt veel belang gehecht om het contact met de verwijzende specialist goed te laten verlopen. Het betrokken multidisciplinaire team is hecht, we spreken dezelfde taal zogezegd, we begrijpen elkaar. We horen bij elkaar en we kunnen niet zonder elkaar. In het Engels hebben ze daar een mooie uitdrukking voor: Part and parcel.”
Triagemodel
“Binnen de centra van Hand en Pols Revalidatie Nederland werken we met een triagemodel. Dit model laat zien waar een patiënt met welk probleem door wie gezien moet worden. Bijvoorbeeld een reumapatiënt, die heeft al vaak een hele voorgeschiedenis aan behandelingen en gebruikt waarschijnlijk medicijnen. Dan is de revalidatiearts de eerste die de patiënt moet zien voordat de handtherapeut er aan te pas komt. Het triagemodel kan ook zeggen, als het probleem eenvoudig is, dat we dan direct kunnen doorsturen naar de eerstelijn. Binnen onze centra ligt de focus op de meer complexere handproblemen.”
“In ontwikkeling blijven en innoveren”
“De kwaliteit van de zorg die we nu leveren en het plezier dat we samen met elkaar hebben in ons vak is boven verwachting. Het is belangrijk dat we blijven innoveren, maar dat we ook op systematische wijze data gaan verzamelen. Dat is nog iets waar ik graag als onderzoeker nog meer aan wil werken. Momenteel ben ik bezig met de ontwikkeling van een app, samen met het Erasmus MC. Deze app is een artrose monitor, die we nu in het veld aan het testen zijn. De standaard manier om een patiënt te monitoren en data te verzamelen is door de patiënt om de drie, zes, negen of twaalf maanden naar het centrum te laten komen en te onderzoeken. Tussentijds kan er veel gebeuren en die data mis je dan. Met zo’n app kun je bijvoorbeeld wekelijks de patiënt monitoren. Elke week stuurt de app een vijftal vragen die in drie minuten door de patiënt beantwoord kunnen worden. Op die manier krijgen we veel meer data en inzicht in hoe het herstel verloopt na een operatie bij handartrose.”
“Ik zie u volgende keer toch ook hoop ik?”
“Ik kan na zoveel jaar nog steeds zeggen dat ik een enorme liefde heb voor mijn vak. Ik vind het leuk om ingewikkelde problemen op te lossen en na te denken waar kan zo’n hand verder van profiteren. Het persoonlijke contact met mijn patiënt is van groot belang. Oog hebben voor mijn patiënt en met hem of haar het gesprek aangaan over verwachtingen en mogelijkheden. Als een patiënt na afloop van een gesprek aan mij vraagt: ik zie u volgende keer toch ook hoop ik? Dan is dat voor mij een teken dat de patiënt zich gehoord voelt en ervaart dat ik zijn of haar probleem serieus neem. Wij houden ook klanttevredenheidsonderzoeken en het overgrote deel van onze patiënten is tevreden over de service, de kwaliteit en de aandacht die ze binnen een centrum voor Hand en Pols Revalidatie Nederland hebben ervaren.”
“Een succesverhaal waar ik heel blij van werd”
“Ik heb onlangs weer een opvallend mooi verhaal meegemaakt. Een patiënt met een oude plexuslaesie waarbij de zenuwen in zijn arm en schouder waren beschadigd geraakt en al tien jaar zijn hand niet meer kon gebruiken. Hij had nog twee spieren in zijn arm die het nog deden, maar de rest was uitgevallen. Hij had al een heel revalidatietraject achter de rug, maar vroeg aan ons of wij nog een keer wilden meedenken hoe we de pijn konden verlichten in zijn hand. Zodoende kwam hij bij mij terecht. Ik vroeg hem of iemand het in die tien jaar ooit wel eens had gehad over de mogelijkheid om pezen te verplaatsen voor een betere handfunctie, een zogenaamde peestranspositie. Dat betekent dat je een pees die normaal functie A heeft een functie B gaat geven. Je verlegt het naar een andere plek. Met de twee spieren die hij nog had was nog best het een en ander te reconstrueren.”
“Geen verwachtingen wekken die je niet waar kunt maken”
“Daarbij moet je natuurlijk wel uitkijken dat je geen verwachtingen wekt die je niet kunt waarmaken. Ik heb overleg gehad met een chirurg gespecialiseerd in dergelijke handoperaties bij patiënten met een hoge dwarslaesie in Nijmegen. Voordat ik het wist had hij de operatie ondergaan. Zijn revalidatie vond in Goes plaats, de Zeeuwse locatie van Hand en Pols Revalidatie Nederland. Als je dan ziet dat hij na tien jaar weer iets kan pakken met zijn hand en dat hij daarbij tranen in zijn ogen krijgt, dan doet je dat wel wat. Ook de pijn was een stuk minder geworden. Dat is zo’n succesverhaal waarvan je heel blij wordt.”
Interesse in de services van Hand en Pols Revalidatie Nederland?
Wilt u graag meer informatie? Of heeft u een klacht/aandoening waarbij wij kunnen ondersteunen? Hand en Pols Revalidatie Nederland heeft meerdere locaties in Nederland. Bekijk onze locatiepagina voor een locatie bij u in de buurt. Wilt u onder behandeling komen bij één van onze centra? Dan heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.