Interview met hand-/ergotherapeut Kiki Vreugdenhil, werkzaam bij het Hand & Pols Centrum Den Haag en Rotterdam.
Bij het Hand & Pols Centrum (HPC) staan we elke dag klaar om mensen te helpen bij de revalidatie van diverse hand- en polsklachten. Ons team van betrokken en ervaren handtherapeuten biedt u de zorg en ondersteuning die u nodig heeft voor een optimaal herstel. Eén van die therapeuten is ergotherapeut Kiki Vreugdenhil. In dit artikel vertelt ze over haar werk en deelt ze haar persoonlijke ervaring bij het Hand & Pols Centrum Den Haag en Rotterdam.
Van stageplek naar uitdagende en boeiende baan
“Mijn kennismaking bij het Hand & Pols Centrum begon met een afstudeerstage. Tijdens mijn opleiding ergotherapie in Rotterdam was ik op zoek naar een geschikte stageplek en stuitte op het Hand & Pols Centrum in Den Haag. De wereld van handtherapie was compleet nieuw voor mij. Sterker nog, ik had er nog nooit van gehoord. Maar vanaf het moment dat ik binnenstapte, was ik meteen enthousiast.”
“Na mijn stage kreeg ik de kans om te blijven, omdat er iemand tijdelijk met verlof ging. Nu, drie jaar later, werk ik nog steeds bij het HPC en ben ik begin dit jaar begonnen met mijn opleiding tot handtherapeut. Ik werk twee dagen per week in Den Haag en twee dagen in Rotterdam. In december rond ik mijn vervolgopleiding af.”
Doelgericht bezig naar optimaal herstel
“Wat het werk van handtherapeut zo uitdagend en boeiend maakt, is de diversiteit aan patiënten. Elke dag zie ik verschillende aandoeningen, letsels en beperkingen. Van artrose en reuma tot pees- en zenuwletsels. Bovendien werken we in teamverband en zijn we altijd doelgericht bezig, wat ik heel prettig vind. Het verschil met bijvoorbeeld het werk van een ergotherapeut in een verpleeghuis is groot; daar ligt de focus meer op comfort, terwijl wij bij het Hand & Pols Centrum altijd streven naar optimaal herstel en het zo volledig mogelijk functioneren van onze patiënten.
Bij het Hand & Pols Centrum streven we naar optimaal herstel en het zo volledig mogelijk functioneren van onze patiënten.
“De zorg rondom de patiënt staat bij ons centraal. Tijdens het intakegesprek zijn altijd twee handtherapeuten aanwezig, meestal een fysiotherapeut en een ergotherapeut, of een revalidatiearts en een handtherapeut. Dat heeft als voordeel dat we gelijk goed kunnen overleggen en een doeltreffende behandelstrategie kunnen bepalen. Na het intakegesprek ziet de patiënt afwisselend de therapeuten, waarbij de revalidatiearts het proces monitort.
Elke behandeling is afgestemd op het specifieke doel van de patiënt. Bijvoorbeeld, na een trauma richten we ons eerst op het herstel van de wond of het aanpakken van oedeem. Daarna kijkt de ergotherapeut naar het praktische gebruik van de hand, terwijl de fysiotherapeut zich richt op de mobiliteit. Dankzij onze gezamenlijke werkruimte kunnen we gemakkelijk overleggen en elkaar ondersteunen.
“Een leuk aspect van mijn werk is het geven van praktische en eenvoudige tips, waar mensen direct baat bij hebben”
Samen op zoek naar oplossingen
“Wat mij typeert als therapeut, is mijn vrolijke en gezellige aanpak tijdens de therapiesessies. Ik ben goed in het enthousiasmeren van mensen en zoek graag samen naar oplossingen. Een leuk aspect van mijn werk is het geven van praktische en eenvoudige tips, waar mensen direct baat bij hebben. Bijvoorbeeld bij artrose of reuma is de bekende struggle het opendraaien van potjes. Een huishoudhandschoen met ribbels kan dan een uitkomst bieden. Of bij het schoonmaken is het gebruik van een spons in plaats van een doekje handiger, omdat dit de grip vergroot en minder kracht vergt. Patiënten staan dan regelmatig verbaasd over de eenvoud van de oplossing.”
Koekjes bakken
“Ik moedig mensen ook aan om dingen met hun handen te doen die ze leuk vinden. Dit kan variëren van koekjes bakken tot hobby’s uitoefenen. Als je te maken krijgt met handletsel of een aandoening waarbij je je handen niet goed meer kunt gebruiken, dan is het begrijpelijk dat je je neerslachtig voelt. In zulke situaties is het zinvol om activiteiten te ondernemen die je energie geven. Dit verbetert je humeur en zorgt ervoor dat je ook fysiek meer aankunt. Dus als je graag koekjes bakt, doe dat dan. Dan ben je op een goede manier met je handen bezig, je doet iets waar je plezier aan beleeft en je hebt na afloop lekkere koekjes. Driedubbele winst.”
“Als patiënten enigszins down binnenkomen, dan gaan ze vaak toch met een lach weer naar buiten”
Het belang van een luisterend oor
“Patiënten vertellen mij dat ik open en benaderbaar ben. Dat ze alles met mij durven te bespreken. Als patiënten enigszins down binnenkomen, dan gaan ze vaak toch met een lach weer naar buiten. Dat is ook mijn doel. Ik zeg altijd tegen mijn patiënten: hier mag je klagen en kun je je hart luchten. Hoewel ik geen psycholoog ben, een luisterend oor bieden is essentieel in mijn werk. Als er sprake is van serieuze psychische problemen, hebben we ook een psycholoog in ons team waarmee ze kunnen praten. Het is belangrijk dat patiënten zich gehoord en begrepen voelen. Dat komt hun herstelproces ten goede.”
“Tijdens langdurige revalidaties bouw ik vaak een band op met patiënten. Dan vind ik het soms bijna jammer dat ik na de revalidatie afscheid moet nemen. Maar het geeft veel voldoening om te zien hoe mensen vooruit gaan en weer zelfredzaam worden. Ik ben dankbaar dat ik hier mijn steentje aan kan bijdragen.”