Heeft u uw pols bezeerd na een val op uw uitgestrekte hand en blijft de pijn aanhouden? Misschien heeft u een SL-laesie. Dit betekent dat een van de belangrijkste van vele banden en bandjes in de pols, het scapholunaire ligament, beschadigd is. Deze band houdt twee (van acht) botjes in uw pols bij elkaar. Als hij scheurt, kunnen de botjes verkeerd gaan bewegen. Door dit verkeerde bewegen kan er vervolgschade ontstaan wat op lange termijn klachten en slijtage kan veroorzaken. Hoe herkent u een SL-laesie en hoe herstelt u er van? In deze blog leggen we het simpel uit!
Welke klachten kunt u hebben bij een SL-Laesie?
Bij een SL-laesie voelt u meestal pijn aan de rugzijde van uw pols, vooral aan de kant van uw duim. Soms is er een zwelling zichtbaar en merkt u dat steun nemen op uw hand of iets tillen pijnlijk is. Andere kenmerken kunnen zijn: een voelbare of hoorbare klik in de pols en mogelijke vermindering van de beweeglijkheid, kracht en stabiliteit.
Hoe wordt een SL-laesie onderzocht?
Een handtherapeut kan door middel van speciale testen, zoals de Watson-test, onderzoeken of u een SL-laesie hebt. Hierbij wordt uw pols op een bepaalde manier bewogen om te zien of de band beschadigd is. Als er een vermoeden is van een SL-laesie, zult u worden doorverwezen naar een plastisch handchirurg. Deze specialist bepaalt of aanvullend onderzoek zoals een röntgenfoto, MRI-scan of kijkoperatie (artroscopie) nodig is.
Wat als een operatie niet nodig is?
Niet elke SL-laesie hoeft geopereerd te worden. Als blijkt dat de band alleen verzwakt is en niet volledig gescheurd, kan een niet-operatieve behandeling voldoende zijn. Deze behandeling bestaat uit:
- Een spalk om uw pols rust te geven en verdere schade te voorkomen.
- Begeleiding door handtherapeuten (fysiotherapeuten en ergotherapeuten) die u helpen met oefeningen om uw pols en vingers soepel te houden.
- Stabilisatie-oefeningen om uw pols sterker te maken en de juiste bewegingen aan te leren.
- Ergonomische adviezen om uw pols te beschermen bij dagelijkse activiteiten en zware belasting.
Door deze behandeling kunt u vaak klachten verminderen en uw pols weer beter gebruiken zonder operatie.
Wanneer is een operatie bij een SL-laesie nodig?
Als het bandje volledig is gescheurd en dit snel ontdekt wordt, kan het soms nog worden gehecht. Maar als er al een tijdje voorbij is gegaan, dan is hechten vaak niet meer mogelijk. In dat geval wordt het bandje gereconstrueerd, meestal met een stukje pees uit uw eigen pols.
Bij sommige mensen is er niet alleen een bandletsel, maar ook schade aan het kraakbeen in het gewricht. Dan wordt samen met u gekeken naar een andere operatie, afgestemd op uw situatie.
Hoe ziet het herstel eruit na een operatie?
Na de operatie begint een zorgvuldig revalidatietraject onder begeleiding van het team van het Hand & Pols Centrum. Het doel is om uw pols weer zo goed mogelijk te laten functioneren in het dagelijks leven.
Begeleiding en uitleg
Voor de operatie krijgt u uitleg van een handtherapeut over wat u kunt verwachten en hoe u het herstel kunt ondersteunen. Er worden ook metingen gedaan om uw voortgang te volgen.
Rust en bescherming
Direct na de operatie is het belangrijk om de pols goed te beschermen. U draagt een gipsverband dat na enkele dagen wordt vervangen. In deze periode is het belangrijk om uw arm regelmatig hoog te houden en rustig te bewegen met uw vingers, elleboog en schouder.
Opbouw met therapie
Na de eerste fase gaat u verder met therapie. U krijgt een afneembare spalk en begint onder begeleiding met oefeningen om de pols weer soepel en stabiel te maken. Denk aan mobiliserende en stabiliserende oefeningen, afgestemd op wat uw pols aankan. De belasting wordt stap voor stap opgebouwd.
Terug naar dagelijks functioneren
Naarmate u verder herstelt, wordt de spalk afgebouwd. U leert hoe u uw pols weer veilig kunt gebruiken bij lichte en daarna zwaardere activiteiten. Uiteindelijk werkt u toe naar het hervatten van werk, sport en andere dagelijkse bezigheden.
Multidisciplinair team
Tijdens uw herstel kunt u in contact komen met verschillende specialisten binnen het Hand & Pols Centrum, zoals een revalidatiearts, handtherapeut, physician assistant of – indien nodig – een psycholoog of maatschappelijk werker. Zo krijgt u altijd een behandeling die helemaal op u is afgestemd.
Wanneer moet u hulp zoeken?
Blijven uw klachten aanhouden na een val? Of herkent u de symptomen zoals pijn bij steunen, zwelling of klikgeluiden in uw pols? Wacht dan niet te lang en neem contact op met een specialist. Hoe eerder de juiste diagnose wordt gesteld, hoe beter de behandeling en hoe kleiner de kans op blijvende schade.
Voor een afspraak bij het Hand & Pols Centrum kunt u terecht bij uw huisarts of medisch specialist voor een verwijzing.
Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen en wilt u advies inwinnen bij één van onze ervaren handtherapeuten? Neem dan contact op met een locatie van het Hand & Pols Centrum bij u in de buurt. U vindt deze op onze locatiepagina.