Het herstellen of genezen van hand- en polsletsel is best een uitdagend en soms ingewikkeld proces. Bij het Hand & Pols Centrum werken teams van mensen samen met allemaal verschillende kennis en vaardigheden. Zo’n team heet een ‘multidisciplinair team’. Ze werken samen om mensen met hand- en polsletsel zo goed mogelijk te helpen. Wat is nu precies de kracht van zo’n multidisciplinair team?
Twee voormalige patiënten hebben het mooi samengevat in één enkele zin, die veel zeggen over de kracht van multidisicplinaire samenwerking tijdens een revalidatie:
De kracht van diversiteit aan kennis en expertise en kennisdeling
Een van de belangrijkste redenen waarom een multidisciplinair team cruciaal zijn in revalidatietrajecten is de diversiteit aan kennis en expertise die elk teamlid met zich meebrengt. Een team dat uit allerlei mensen met verschillende kennis bestaat, kan beter helpen dan één persoon alleen.
Tijdens interdisciplinair overleg (ido) en andere overlegstructuren, wordt veel casuistiek besproken. Er worden meestal heel specifieke vragen behandeld, over het beloop van het revalidatietraject, over pijnmedicatie of spalken. Omdat alle disciplines input leveren komt het team vaak met slimme oplossingen. Zo krijgt elke patiënt precies de hulp die hij nodig heeft. Dat is handig, want letsel aan uw hand of pols kan best ingewikkeld zijn.
Ook tijdens de evaluatie van een revalidatietraject kijken de verschillende teamleden mee. Als er iets moet veranderen, passen ze uw behandelplan aan. Zo kunnen ze snel inspelen op wat nodig is voor uw herstel.
De kracht van de teamleden afzonderlijk
De revalidatiearts
De revalidatiearts beoordeelt elke verwijzing van een patiënt met een klinische blik en kijkt of het klopt wat er op de verwijzing staat en of er nog andere factoren een rol spelen. De arts kijkt bijvoorbeeld naar de medische voorgeschiedenis van een patiënt, het medicatiegebruik en psychosociale factoren. Na een uitvoerige anamnese worden alle factoren in kaart gebracht, die het herstel zouden kunnen beïnvloeden. In overleg met de handtherapeuten wordt er een behandelplan opgesteld en deze wordt gemonitord door de revalidatiearts. Op regelmatige basis worden er evaluatiemomenten gehouden.
De handtherapeuten (zowel ergo- als fysiotherapeuten)
Tijdens de revalidatie krijgt een patiënt het meest te maken met de handtherapeuten. Deze kijken primair naar het fysieke herstel van de hand. Ze weten alles over de anatomie van de hand, ze letten op de spierfunctie en mobiliteit en helpen bij het herwinnen van dagelijkse vaardigheden. Hun werkzaamheden zijn veelomvattend. Dat varieert van wond- en littekenverzorging, het aanmeten en vervaardigen van maatwerk spalken tot oefentherapie en het geven van advies over het gebruik van ergonomische hulpmiddelen.
De psycholoog
Patiënten met hand- en polsletsels ervaren vaak psychologische uitdagingen, zoals angst, frustratie of rouw- en/of traumaverwerking. Een psycholoog kan helpen met het omgaan hiermee. Dat maakt het makkelijker om de fysieke problemen te overwinnen.
EMDR therapie bij ernstig letsel
Bij ernstig letsel door een ongeval kunnen mensen last krijgen van nachtmerries, herbelevingen of ze zijn continu alert en op hun qui-vive. Dan wordt vaak EMDR toegepast. De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een wetenschappelijk bewezen methode om trauma’s te behandelen.
De maatschappelijk werker
Handletsel kan als neveneffect ook invloed hebben op sociaal-maatschappelijk vlak. U kunt te maken krijgen met problemen op het werk, in de thuissituatie of er ontstaan geldzorgen. De maatschappelijk werker helpt met dit soort problemen, zodat u zich volledig kunt focussen op uw herstel.
Zo zorgen al deze mensen samen voor de beste hulp tijdens een revalidatietraject bij hand- en polsletsel. Elke behandeling is namelijk individueel en specifiek en daarom is het zo belangrijk dat er multidisciplinaire zorg geboden kan worden.
Wilt u meer informatie over revalideren bij het Hand & Pols Centrum?
Neem dan contact op met een locatie bij u in de buurt. U vindt deze op onze locatiepagina.