Hand en Pols Revalidatie Nederland biedt elke dag weer gespecialiseerde zorg op het gebied van hand- en polsrevalidatie. Dat lukt dankzij de multidisciplinaire teams van specialisten binnen onze centra, maar ook dankzij de mensen die achter de schermen werken van onze organisatie. Een belangrijke speler achter de schermen is onze business controller Jan-Kees Lokerse, werkzaam bij het Zeeuws Hand & Pols Centrum in Goes. Hij is onze financiële waakhond en informeert en adviseert directie en management, waardoor wij onze organisatie financieel gezond kunnen houden. In dit interview vertelt hij wat meer over zijn functie en waarom hij graag voor Hand en Pols Revalidatie Nederland werkt.
Waarom werken voor Hand en Pols Revalidatie Nederland?
Jan-Kees: “Ik ben 31 jaar, kom uit Zeeland en heb Economie & Bedrijfseconomie met master Health Economics gestudeerd in Rotterdam. Ik wilde graag werkzaam zijn bij een organisatie met een maatschappelijke meerwaarde, want dat past beter bij mij als persoon. Via via ben ik in aanraking gekomen met het Zeeuws Hand & Pols Centrum in Goes en daar werk ik nu sinds 2015. Ik wist niet exact wat hand- en polsrevalidatie inhield. Het was destijds een kleine dynamische organisatie en ik was positief verrast. Ik doe vooral mijn werk achter de schermen maar ik vind het mooi om bij te dragen aan het grotere plaatje: prachtige zorg leveren aan patiënten. Vanuit Goes wordt de hele organisatie aangestuurd en ik heb de organisatie echt zien groeien.”
“Never a dull moment”
Takenpakket bij Hand en Pols Revalidatie Nederland
“In mijn functie als business controller heb ik een heel breed takenpakket. Dat maakt mijn werk ook zo leuk. Never a dull moment, zogezegd. Ik heb veel vrijheid en verantwoordelijkheid en de lijntjes met directie en management zijn heel kort. Bij andere zorgorganisaties heb je vaak een gespecialiseerd takenpakket en zijn de organisaties doorgaans meer stroperig. Dat is hier absoluut niet het geval.”
Informeren en adviseren bij Hand en Pols Revalidatie Nederland
“Als business controller bij Hand en Pols Revalidatie Nederland houd ik mij met van alles en nog wat bezig. Dat varieert van het opstellen en analyseren van cijfermatige rapportages tot en met de begeleiding van de automatisering van administratieve processen. Aan de hand van de rapportages informeer en adviseer ik het management, zodat zij mede op basis van cijfers sturing kunnen geven aan de organisatie. Ook ondersteun ik de financial controller met het opstellen van de harde cijfers, zoals jaarrekeningen en andere financiële informatie die wij moeten aanleveren aan banken en verzekeraars. Daarnaast verzorg ik de jaarverantwoording die we moeten aanleveren aan de Nederlandse Zorgautoriteit. Tijdens de coronaperiode was ik ook verantwoordelijk voor de aanvragen en controle van NOW en de continuïteitsbijdrage. Er zijn allerlei voorwaarden vanuit wet- en regelgeving waar een zorgorganisatie aan moet voldoen om zorg te mogen verlenen. Dat is ook iets waar ik, samen met mijn collega’s, zorg voor draag.”
Contact met zorgverzekeraars
“Verder ondersteun ik de administratie bij problemen, als er bijvoorbeeld afgekeurde declaraties zijn. Dan zoek ik uit waar dat aan ligt en los dat op. Ik lever productieprognosen aan en bewaak intern de verschillende budgetten die afgesproken zijn met zorgverzekeraars. Ik ben ook betrokken bij de zorginkooponderhandelingen met de verschillende zorgverzekeraars. Het verschilt per verzekeraar wat voor type gesprek ik heb. Bij de kleinere verzekeraars gaat het vaak om tariefafspraken bij de grote verzekeraars gaat het meer over budgetafspraken en heb je te maken met een productieplafond. Daar bespreek je ook meer de inhoudelijke doelstellingen van zorg, zoals verschuiving naar de eerstelijn en over de rol die we hebben als ketenregisseur.”
Ketenregisseur
“In de regio staan we bekend als hét centrum voor hand- en polsproblemen. Soms is het onduidelijk voor verwijzers of we vallen onder de eerstelijns of tweedelijns zorg. Onze centra vallen onder de vergoeding van revalidatiezorg en dat is tweedelijnszorg. Onze therapeuten bepalen aan de hand van een triagemodel wat voor type probleem een patiënt heeft en of het in de eerste of tweede lijn thuishoort.”
“In de hand- en polsrevalidatie is het nodig dat je snel de juiste zorg op de juiste plek krijgt”
Matched care
“In het zorgveld is er een beweging gaande dat er meer naar de eerste lijn verwezen moet worden om op die manier de zorgkosten in de hand te houden. Zo vallen er soms wat indicaties buiten de boot, waarvan de zorgverzekeraar zegt dat die onder de eerste lijn vallen en niet onder de vergoeding van revalidatiezorg. Helaas is dit een wat grijs gebied. Sommige zorgverzekeraars handelen volgens het stepped care principe, eerst de eerstelijn, daarna de tweede lijn. Bij Hand en Pols Revalidatie Nederland gaan wij altijd uit van ‘matched care’. Met name in de hand- en polsrevalidatie is het nodig dat je snel de juiste zorg op de juiste plek krijgt. Als je lang wacht met revalideren of niet op de juiste manier revalideert kan de schade aan de handen juist groter worden en dat kan het herstel onnodig lastiger en langduriger maken. Dan ben je uiteindelijk toch duurder uit.”
Kliniek in Beweging
“Doorgaans behandelen wij patiënten heel kort en intensief. Onze gemiddelde behandelduur ligt tussen de vier en negen uur. Daarom is onze zorg niet eens duurder dan de eerste lijn, waar een patiënt vaak veel langer bij een reguliere fysiotherapeut loopt. Het gat tussen onze gespecialiseerde therapeuten en een reguliere fysiotherapeut kan best wel groot zijn. Niet elke fysiotherapeut is gespecialiseerd in handtherapie. Om dat gat een beetje te dichten hebben wij sinds 2019 Kliniek in Beweging opgericht, waarbij we eerstelijns zorg bieden door onze tweedelijns gespecialiseerde therapeuten. Dat wordt deels gefinancierd vanuit de inkomsten uit de tweede lijn. We moeten natuurlijk ook voorkomen dat de ene zorg de andere verdringt. Eerstelijn moet ook echt in de eerstelijn plaatsvinden, zodat de tweedelijn de complexere zorg kan blijven leveren. Als ketenregisseur weten we natuurlijk ook naar wie wij kunnen doorverwijzen binnen ons perifeer netwerk. Wij weten welke therapeuten gespecialiseerd zijn in handtherapie. Tevens bieden wij ook scholing aan voor ons perifeer netwerk om hun kennis op peil te houden.”
“Alle administratieve processen zijn zo gestroomlijnd dat de patiënt zich daar geen zorgen over hoeft te maken”
“Binnen Hand en Pols Revalidatie Nederland staat optimale zorg voor de patiënt centraal. Dat gaat soms wel eens financieel ten koste van onszelf. Ik zorg ervoor dat dit binnen de perken blijft en dat de organisatie financieel gezond kan blijven, zodat we die gespecialiseerde zorg kunnen blijven leveren. Patiënten kunnen blijven helpen, daar draait het uiteindelijk om. Daarom worden alle administratieve processen zo gestroomlijnd dat de patiënt zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Daar werk ik graag aan mee.”