Leer vestigingsmanager, handtherapeut en ergotherapeut Lizet Broekhuizen beter kennen
Onze handen gebruiken we voor alles! Dat merken we meestal pas, op het moment dat ze ineens niet meer goed werken. Dit kan bijvoorbeeld komen door een blessure of een ongeval. In dat geval wilt u graag geholpen worden door een specialistisch team, dat u begeleidt in uw herstel. Lizet Broekhuizen, handtherapeut, ergotherapeut én vestigingsmanager van Hand & Pols Centrum Gouda, vertelt graag meer over haar werk en de begeleiding die zij en haar collega’s patiënten bieden.
Lizet Broekhuizen: “Mijn interesse voor hand- en polsklachten is toevallig zo gegroeid. Ik heb altijd in de zorg gewerkt. In 2002 haalde ik mijn opleiding tot ergotherapeut en na een aantal jaar in een psychiatrisch ziekenhuis te hebben gewerkt, kwam ik terecht in het Groene Hart ziekenhuis in Gouda. Daar werkte ik op de afdeling ergotherapie, waar we vooral patiënten met neurologische klachten zagen. Mijn toenmalige werkgever wees mij toen op de cursus handtherapie. Dit sprak me wel aan en dus schreef ik me in! Om de cursus te mogen volgen, moest ik echter ook de gehele opleiding tot handtherapeut volgen en zo geschiedde het. In 2008 startte ik hier mee.”
Nieuwe Hand & Pols vestiging in Gouda
“Als ergotherapeut hielp ik mensen met allerlei verschillende klachten. Ik had een brede interesse, maar merkte toch dat ik een voorkeur had voor hand- en polsklachten. In het ziekenhuis was er voor mij niet altijd de tijd en ruimte om veel van deze klachten te kunnen zien en behandelen. Via mijn collega handfysiotherapeut Arry van Hoorn werd ik in 2013 benaderd door het Hand & Pols Centrum. Het Hand & Pols Centrum heeft meerdere locaties en wilde toen uitbreiden naar Gouda. Samen met handtherapeut Arry van Hoorn en dr. Ton Schreuders zijn wij toen met z’n drieën Hand & Pols Centrum Gouda gestart.”
Ergotherapie en fysiotherapie vullen elkaar goed aan
We zijn met meerdere ergotherapeuten en fysiotherapeuten die allemaal een specialisatie hebben in handtherapie. Patiënten worden in de regel vaak door beiden behandeld en worden bij de intake ook door zowel een fysiotherapeut als ergotherapeut gezien. Er is veel overlap tussen wat fysiotherapeuten en ergotherapeuten doen, vooral in de acute fase na een letsel of operatie. Als de acute fase voorbij is, gaat de fysiotherapeut zich meer richten op oefentherapie en verbeteren van functies en kijkt de ergotherapeut naar hoe de hand gebruikt kan worden tijdens dagelijkse activiteiten. Bij welke therapeut u meer behandeld zult worden, is dus afgestemd op de specifieke hulpvraag.”
Een veelzijdig team maakt multidisciplinair werken mogelijk
“In negen jaar tijd zijn we uitgegroeid tot een team met tien veelzijdige mensen. Naast de therapeuten bestaat ons team ook uit een maatschappelijk werker, een revalidatiearts en twee secretaresses. Tevens hebben we regelmatig spreekuren met de plastisch- en orthopedisch chirurgen, en hebben we goed contact met de traumachirurgen. Zo kunnen we elkaar ondersteunen bij vragen en cases waar we op vast lopen. Door deze multidisciplinaire aanpak zorgen we ervoor dat we de patiënt van begin tot eind de juiste begeleiding geven. Onze maatschappelijk werker kan bijvoorbeeld hulp bieden wanneer uw aandoening een groot effect heeft op uw dagelijks leven. De revalidatiearts is eindverantwoordelijke bij complexere revalidatie vraagstukken en doet dan ook de intake en eindevaluatie met de patiënt. Zij behoudt ook het overkoepelende beeld en overlegt met ons als het herstel niet gaat zoals gepland. Zij is tevens degene die medicatie kan voorschrijven als dit noodzakelijk is.”
Het team aansturen en motiveren
“Als vestigingsmanager vind ik het belangrijk dat de werksfeer goed is; dat we goed met elkaar overweg kunnen, dat er vrijheid is om te zeggen wat je denkt en dat we respectvol met elkaar omgaan. Ik durf met zekerheid te zeggen dat dit bij Hand & Pols Centrum wel goed zit! Vanuit de organisatie organiseren we ook tweemaal per jaar een teamochtend of -middag, waarbij we samen met een coach aan de slag gaan. Soms is dat met een onderwerp dat wij aandragen en soms draagt hij het aan.”
“Laatst hebben we bijvoorbeeld geoefend op het geven van feedback en dit onderwerp laten we nu ook regelmatig terugkomen in het werkoverleg. Een slechte sfeer is voor mij snel op te pikken en als ik merk dat het ergens knelt, haak ik daar meteen op in. Ik ben er van overtuigd dat een fijne sfeer niet alleen de medewerkers, maar ook de patiënten ten goede komt.”
Goede begeleiding, van begin tot eind
“Vanuit de klanttevredenheidsenquête die onze patiënten invullen, krijgen we vaak terug dat ze de open sfeer heel fijn vinden. Ze krijgen een goede begeleiding van kundige therapeuten, maar ook van de secretaresses aan de balie, die van binnenkomst tot vertrek begeleiden. Ik vind het ook fijn om te horen dat wij als team goed luisteren naar de patiënt en altijd meedenken hoe we zijn/haar privésituatie kunnen vergemakkelijken. Mensen vinden het daarom soms eerst even gek dat we het privéleven zo uitgebreid belichten, maar het helpt ons echt om een zo compleet mogelijk behandelplan op te leveren!”
Een lelijke val
“Dat het privéleven in kaart brengen soms heel belangrijk is, blijkt wel bij een meneer onder behandeling die al sinds april aan het revalideren is. Door een lelijke val begin dit jaar was zijn pols goed ‘verprutst’. Een operatie volgde, maar daarna kreeg hij helaas een infectie, waardoor de situatie enkel slechter werd. Als ZZP’er had hij pas na een half jaar recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Vanuit zijn karakter vond hij het ook moeilijk om stil te zitten, waardoor de pols soms niet genoeg rust kreeg. Dat maakt het een ingewikkelde situatie en op dat moment is het voor ons al therapeut extra belangrijk om vinger aan de pols te houden en te voorkomen dat de patiënt zich toch gaat overbelasten.”
Interesse in de services van het Hand & Pols Centrum?
Wilt u graag meer informatie? Of heeft u een klacht/aandoening waarbij wij kunnen ondersteunen? Hand & Pols Revalidatie Nederland heeft meerdere locaties in Nederland. Bekijk onze locatiepagina voor een locatie bij u in de buurt. Wilt u onder behandeling komen bij één van onze centra? Dan heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.