Ergotherapeut/handtherapeut Marjolein Wind (45) werkt sinds 2015 voor Hand & Pols Centrum Amsterdam. Daarnaast is ze ook vestigingsmanager van deze locatie. Daarover vertelde ze meer in een eerder interview. In dit vraaggesprek vertelt ze graag het één en ander over haar werk als ergotherapeut/handtherapeut bij het Hand & Pols Centrum en waarom ze er zo graag werkzaam is.
Waarom heb je gekozen voor het vak ergotherapeut/ handtherapeut?
“Na de middelbare school twijfelde ik tussen de studies fysiotherapie en ergotherapie. Na het bezoek van de open dag op beide hogescholen viel het kwartje richting ergotherapie omdat daar meer ‘het omgaan met’ en ‘zelfredzaamheid’ centraal stonden. Ik ben zelf nogal praktisch ingesteld en zowel een denker als doener, dus ik zag het al helemaal voor me hoe ik spalken kon maken om mensen te kunnen ondersteunen. Ook mijn vrienden en familie, die mij door en door kennen, zeiden allemaal: dat is dé studie voor jou. Zo gezegd, zo gedaan.”
“Tijdens mijn stage in het ziekenhuis kon ik één dag in het handenteam meelopen. Daar kwam voor mij de hele mix bij elkaar. Dat vond ik zo ontzettend leuk. In 2001 heb ik een baan gekregen in het handenteam. Ik heb specialistische opleidingen tot handtherapeut mogen volgen en ik heb er ontzettend veel ervaring opgedaan als handtherapeut.”
Hoe ben je bij het Hand & Pols Centrum terechtgekomen?
“Omdat ik inmiddels lid was geworden van de Vereniging Handtherapie en in de symposiumcommissie zat, werd mijn netwerk groter. Via via kreeg ik de vraag om samen met een paar anderen een eigen praktijk te starten. Dat werd 4hands, praktijk voor handtherapie in Amsterdam. Een eerstelijnspraktijk waar de fysiotherapeuten en ergotherapeuten zich bogen over complexe problematiek. Dat was wat ik erg graag wilde. Ook wilde ik onderzoek gaan doen. Ons ideaalbeeld van een eigen praktijk werd echter ingehaald door de praktische kant van een praktijk runnen, zoals heel veel administratietijd en minder tijd voor de patiënt.”
Meer tijd, mogelijkheden en maatwerk voor de patiënt
“Oprichters van het Zeeuws Hand & Polscentrum (ZHPC), waaronder plastisch chirurg HP van Not en dr. Ton Schreuders, wilden in Amsterdam een vestiging openen. In 2015 kregen we het aanbod om onze praktijk te verkopen en in loondienst van het Hand & Pols Centrum te komen. Daar kwam ik in het warme bad dat ik als ergotherapeut wilde. Namelijk meer tijd, meer mogelijkheden en dus meer maatwerk voor mijn patiënten.”
“Ik ben tot aan de dag van vandaag heel erg blij met wat ik allemaal kan doen voor mijn patiënten en hoe we de zorg rondom de patiënt kunnen regelen”
Samenwerking met andere disciplines
“Er is bij het Hand & Pols Centrum veel meer samenwerking met andere disciplines, zoals revalidatiearts, physician assistant, psycholoog en maatschappelijk werker. Dat misten we in de eerstelijn. Ik ben tot aan de dag van vandaag heel erg blij met wat ik allemaal kan doen voor mijn patiënten en hoe we de zorg rondom de patiënt kunnen regelen. We benoemen al bij de intake wat de mogelijkheden zijn qua begeleiding. Dat ze eerst met de revalidatiearts, fysiotherapeut en ergotherapeut te maken krijgen. Maar dat er ook in het revalidatietraject gebruik kan worden gemaakt van de hulp van een maatschappelijk werker of psycholoog. Daar wordt vaak dankbaar gebruik van gemaakt.”
Wat is de rol van de ergotherapeut in een revalidatietraject?
“Zowel de fysiotherapeuten als ergotherapeuten bij het Hand & Pols Centrum zijn gespecialiseerde handtherapeuten. We hebben allemaal onze eigen professionele pet op waarmee we naar de patiënt kijken. Als voorbeeld: bij letsel aan de buigpezen is bijvoorbeeld de taakverdeling dat de fysiotherapeut de eerste oefeninstructie geeft en dat de ergotherapeut aan de slag gaat met het maken van een spalk.”
“Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat de fysiotherapeut zich richt op het maximaal herwinnen van de kracht en beweeglijkheid van de hand en geeft daarvoor oefeningen. De ergotherapeut kijkt hoe de patiënt meer praktisch ondersteund kan worden in het dagelijks leven door bijvoorbeeld een spalk of door het geven van advies over hulpmiddelen en/of de inrichting van de werkplek.”
Wat typeert jou als ergotherapeut?
“Ik ben een doortastende, praktische en snelle denker. In alle pathologieën weet ik wel mijn draai te vinden. Als er hele complexe spalken gemaakt moeten worden, dan ben ik meestal de aangewezen persoon om ze te maken. Daarnaast heb ik een gezonde mate van invoelendheid en humor. Ik voel goed aan wanneer een grapje wel of niet gemaakt kan worden. Ik vind het belangrijk om een fijne sfeer te creëren en een vertrouwensband op te bouwen met mijn patiënten.”
Wat zijn ervaringen die je altijd bij zijn gebleven?
“Ik heb inmiddels al veel patiënten met allerlei aandoeningen en letsels gezien. Wat telkens weer indruk maakt is hoe mensen het hele proces van revalideren doorlopen. Hoe ze zijn als ze bij ons binnenkomen en hoe ze na het revalidatietraject bij ons de deur uit gaan. Dat is meestal een wereld van verschil, in positieve zin. Daar doen we het voor.”
“Het Hand & Pols Centrum is een ‘expertiseplek’, Hier vind je een club mensen die passie hebben voor hun vak.”
Wat vind je belangrijk dat patiënten weten over het Hand & Pols Centrum?
“Het Hand & Pols Centrum is een ‘expertiseplek’, Hier vind je een club mensen die passie hebben voor hun vak. Zorgprofessionals die met veel inhoudelijke kennis en met persoonlijke aandacht voor de patiënt klaar staan. Therapeuten die er écht voor de patiënt zijn in de vaak moeilijke tijd die ze ondervinden als ze te maken krijgen met hand- en polsproblematiek. Ik ben er trots op dat ik daar onderdeel van ben.”