Wanneer iemand zijn handen niet meer goed kan bewegen, kan dit een grote impact hebben op het dagelijks leven. Daar is handtherapeut Anita Vaneman zich volledig van bewust. “Bij complexe hand- en polsklachten is gerichte en gespecialiseerde zorg uitermate belangrijk voor het herstel. Bij Hand en Pols Revalidatie Nederland werken wij met verschillende specialisten nauw samen, van handergotherapeuten tot revalidatieartsen, om de beste zorg te kunnen bieden.” Anita is handfysiotherapeut bij Hand & Pols Centrum Den Haag. In dit interview vertelt zij meer over haar werk en de zorg die wij bieden.
Anita: “In maart 2011 ben ik afgestudeerd aan de hogeschool in Amsterdam. Vervolgens ben ik als algemeen fysiotherapeut gaan werken in diverse praktijken. Totdat ik een aantal patiënten tegenkwam met handklachten. Ik was zo gefascineerd over het mechanisme van de hand, dat ik mij hierin wilde specialiseren. In 2012 heb ik daarom de opleiding Allround Handtherapie gevolgd in Utrecht en ben ik gaan werken in een praktijk voor handtherapie. In 2015 ben ik gestart bij Hand en Pols Revalidatie Nederland. We werken in een heel divers team met ook een ‘paar oude rotten in het vak’.
Ik leer hier enorm veel. Inmiddels ben ik uitgegroeid tot gecertificeerd Handtherapeut NL en werk ik met veel plezier bij het Hand & Pols Centrum Den Haag.”
Samenwerking met ergotherapeuten
“Als handfysiotherapeut richt ik mij op het herstellen en verbeteren van de hand. Ik bestudeer bijvoorbeeld de beweging en bekijk hoe de hand weer versterkt kan worden. Om onze patiënten zo goed mogelijk te helpen, werk ik vooral nauw samen met mijn collega- ergotherapeuten. Van het intakegesprek tot aan het einde van een behandeltraject. Samen bekijken we hoe de hand in het dagelijks leven wordt gebruikt en hoe patiënten weer activiteiten kunnen uitvoeren die voor hen belangrijk zijn. Deze activiteiten kunnen heel gevarieerd zijn, van het weer kunnen volleyballen tot het zelfstandig opendraaien van een potje. We gaan dan over deze activiteiten in gesprek en nemen samen beslissingen over de verdere behandeling. Afhankelijk van de ernst van de klachten worden er ook andere specialisten bij betrokken zoals een revalidatiearts, physician assistant, maatschappelijk werker en psycholoog. Indien nodig hebben wij ook contact met de handchirurgen van het HMC.”
Korte lijntjes en overlegmomenten
“Om de multidisciplinaire samenwerking te bevorderen, wordt er bij het Hand & Pols Centrum Den Haag gebruik gemaakt van open ruimtes. Deze ruimtes zorgen ervoor dat de lijntjes kort blijven tussen de verschillende specialisten en we snel kunnen overleggen als dat nodig is. Juist deze korte overlegmomenten dragen bij aan een goede behandeling en begeleiding van de patiënt en zorgen ervoor dat we elkaar kunnen ondersteunen waar nodig.”
Handklachten en aandoeningen
“De patiënten die bij ons terechtkomen hebben zeer diverse klachten en aandoeningen. Patiënten die bij ons komen, komen altijd op doorverwijzing van de huisarts of een medisch specialist. Het kan gaan om reumatische aandoeningen van de hand, zoals artrose, maar ook om ernstige traumatische verwondingen zoals zaag- en snijwonden of mensen met langdurige pijnklachten. Daarnaast vraagt elke patiënt om een eigen specifieke aanpak. De ene patiënt heeft voldoende aan een kort advies, terwijl andere patiënten meer begeleiding en ondersteuning nodig hebben bij een intensiever revalidatietraject. Deze afwisseling maakt het werk juist leuk. Je ziet van alles en je kunt elke patiënt op zijn eigen manier helpen.“
“Ik kan weer piano spelen!”
“Wat ik het mooiste vind om te zien is dat ik mijn patiënten kan helpen om hun normale beweegpatroon weer terug te vinden. Zodanig dat het niet eens meer opvalt dat de hand iets heeft meegemaakt.
De eerste keer dat een patiënt binnenloopt kunnen we binnen een seconde zien aan welke hand ze iets mankeren. Niet zozeer door iets zichtbaars als een verband of een spalk, maar door de manier waarop een hand wordt gebruikt. De arm of hand beweegt dan niet natuurlijk mee of ze weten niet hoe zij de hand op een andere manier kunnen gebruiken.
Naarmate de behandeling vordert vinden patiënten hun natuurlijke bewegingspatroon echter steeds beter terug. Ze vertellen trots verhalen als: ‘Ik heb weer een half uur piano kunnen spelen!’, terwijl de ander blij zijn gestrikte veters laat zien en zegt: ‘Kijk ik heb dit helemaal zelf gedaan!’. Als een patiënt op een gegeven moment binnenkomt en ik niet meer kan zien aan welke hand hij of zij iets mankeerde, omdat de hand weer net zo natuurlijk beweegt als voorheen, dan is mijn ultieme doel bereikt. Wanneer dat lukt, ben ik als fysiotherapeut zeer tevreden.”
Interesse in de services van Hand en Pols Revalidatie Nederland?
Heeft u behoefte aan meer informatie? Of heeft u een klacht/aandoening waarbij wij kunnen ondersteunen? Hand en Pols Revalidatie Nederland heeft meerdere locaties. Bekijk onze locatiepagina voor een locatie bij u in de buurt. Wilt u onder behandeling komen bij ‘een van onze centra? Dan heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.