Interview met Gilbert Westdorp, vanaf dag 1 betrokken bij Hand & Pols Centrum
Gilbert Westdorp loopt als fysiotherapeut en handtherapeut al heel lang mee in de zorg. Na zijn opleiding aan de Academie voor Fysiotherapie in Breda heeft hij ervaring opgedaan op diverse werkplekken in binnen- en buitenland om vervolgens in de revalidatiezorg te gaan werken. In de loop der jaren verschoven zijn werkzaamheden van algemene revalidatie steeds meer naar specialistische hand- en polsrevalidatie en dat specialisme heeft hij met hart en ziel verder opgepakt. Dat resulteerde in 2010 in de oprichting van het Hand & Pols Centrum in Goes. Daar is hij nu naast handtherapeut ook manager bedrijfsvoering. Hij is werknemer nummer 1 van de organisatie, in die zin dat hij de opbouw en de groei van het centrum vanaf dag 0 heeft meegemaakt.
Hand- en polsrevalidatie eist een snelle, flexibele organisatie
“Het Hand & Pols Centrum is ontstaan vanuit praktisch oogpunt. We zijn met 8 man in februari 2010 gestart in Goes. Binnen het revalidatiecentrum waar wij eerst werkzaam waren, is handrevalidatie een echt groeimodel geweest. Het is begonnen met een paar therapeuten die als aandachtspunt handen hadden. Geleidelijk werd dat meer en meer en hadden deze therapeuten er een dagtaak aan. Binnen het revalidatiecentrum werd het lastiger te organiseren omdat handtherapie een snelle en flexibele planning vraagt. Een regulier revalidatiecentrum is daar qua organisatie niet op ingericht. Als er vandaag iemand in zijn hand zaagt, moet je de volgende dag bij wijze van spreken al kunnen starten met revalidatie. De wens ontstond om het anders te organiseren, sneller, meer flexibel en meer gespecialiseerd. Daar is het Hand & Pols Centrum uit ontstaan.”
Hand- en polsrevalidatie is steeds meer een specialisatie
“In de loop der tijd is handrevalidatie steeds meer een specialisatie geworden met een eigen gezicht. De Nederlandse Vereniging voor Handtherapie is begin jaren 90 ontstaan en heeft de laatste 20 jaar een exponentiële groei doorgemaakt. Dat kwam omdat er steeds meer mogelijk werd op operatief gebied, waardoor de behoefte van gespecialiseerde nabehandeling door handtherapeuten groter werd. Er is inmiddels zoveel kennis en specialisatie in ontstaan dat het een vak op zich is geworden.”
Revalidatie mogelijk bij breed scala aan hand- en polsklachten
“Binnen Hand & Pols Centrum verdelen wij de behandelingen grofweg in trauma en niet-trauma. Onder trauma versta je dan bijvoorbeeld allerlei soorten breuken, zaag- en snijverwondingen, glasverwondingen en verkeersletsels. De niet-traumatische aandoeningen zijn verworven aandoeningen, zoals bijvoorbeeld artrose, peesaandoeningen, overbelasting, gewrichtsstijfheid en reuma. De kunst van ons vak is om bij deze aandoeningen toch iets te vinden waarmee je die mensen kunt helpen. Artrose is de meest voorkomende aandoening en wij behandelen een breed spectrum aan klachten, van beginnende artrose of revalidatie na operatie.”
Hand & Pols Centrum behandelt vanuit patiëntperspectief
“Wij hebben binnen het Hand & Pols Centrum een multidisciplinaire setting en proberen vanuit meerdere invalshoeken mensen te helpen. Onze handtherapeuten werken samen met ergotherapeuten, psychologen, plastisch chirurgen, revalidatieartsen en medisch specialisten. We maken geen onderscheid tussen eenvoudige letsels en meer complexe letsels. Een dergelijk onderscheid doet namelijk geen recht aan het probleem wat een handletsel kan veroorzaken. Het heeft namelijk ook altijd te maken met de behoeftes van een patiënt. Als je iets aan een been of voet mankeert heeft dat lang niet zo’n grote impact op je leven als wanneer je iets aan je handen mankeert. Pas als je topsporter bent dan heb je er last van als je geen sprintje meer kunt trekken. Maar de meeste mensen doen dat in het dagelijkse leven niet. Dus die hebben er dan ook geen last van. Maar bij handen is dat een heel ander verhaal. Die gebruik je dagelijks op zo’n hoog niveau dat elke beperking een behoorlijke last kan veroorzaken. Nog een voorbeeld: een triggerfinger is medisch gezien een eenvoudig letsel, maar ben je beroepspianist dan is het een invaliderend letsel. De revalidatie zal altijd vanuit de behoefte van de patiënt, vanuit zijn/haar perspectief opgezet worden. En daarvoor halen wij alles uit de kast en werken we samen met andere disciplines waar nodig.”
Werkwijze van Hand & Pols Centrum kenmerkt zich door bevlogenheid en betrokkenheid
“Het Hand & Pols Centrum is een tweedelijns zorgorganisatie. Dat betekent dat patiënten een verwijzing nodig hebben van de huisarts of specialist. Deze verwijzing wordt beoordeeld door ervaren handtherapeuten. Zij bepalen vervolgens de mate van urgentie. Het intakegesprek zal daar ook op afgestemd worden. Dit eerste gesprek wordt meestal door een arts/PA of door een handtherapeut én een ergotherapeut gevoerd en daar wordt uitvoerig de tijd voor genomen. Bij een spoedintake zit er vaak iemand tegenover je die nog niet helemaal bekomen is van de narcose na de operatie of die nog niet geheel beseft welk trauma hij of zij heeft opgelopen. Wij moeten echter wel al direct naar de volgende versnelling om er voor te zorgen dat er vanaf het begin voorwaardenscheppend gehandeld wordt voor de grootste kans op een zo goed mogelijk herstel zonder restbeperkingen. Ik denk dat wij daarin ook onderscheidend zijn. De bevlogenheid bij alle handtherapeuten voor hun vakgebied is enorm groot. Iedereen, van hoog tot laag, van jong tot oud, is volledig gericht op het best mogelijke resultaat voor de hand. Ik vind het het mooiste en meest uitdagende beroep dat er is.”