“De mensen weer ‘quality of life’ teruggeven, daar doe ik het voor”
Nadere kennismaking Bram Cassimon, hand- en ergotherapeut Hand & Pols Centrum Dordrecht
Als u iets aan uw handen mankeert en u kunt uw werk, hobby of alledaagse activiteiten niet meer goed uitvoeren, dan heeft dat enorme gevolgen voor uw ‘quality of life’. Dan is het fijn om te weten dat er binnen het Hand & Pols Centrum een multidisciplinair team voor u klaar staat van gespecialiseerde artsen en therapeuten, die alles op alles zetten om u die kwaliteit van leven terug te geven. Een van die therapeuten is Bram Cassimon, hand- en ergotherapeut bij Hand & Pols Centrum Dordrecht. In dit interview maakt u nader kennis met hem.
“In 2020 ben ik afgestudeerd als ergotherapeut aan de AP Hogeschool in Antwerpen. Tijdens mijn studie leerde ik spalken maken voor de handen en dat wekte mijn interesse in handtherapie. Mijn interesse bloeide nog verder op toen ik stage liep in Italië als hand- en ergotherapeut. Ik heb de Belgische nationaliteit en in België is het zo geregeld dat je als ergotherapeut geen handtherapie mag doen. Dat is enkel weggelegd voor de fysiotherapeut. Omdat ik mij graag als ergotherapeut wilde richten op handtherapie, ben ik in Nederland op zoek gegaan naar vacatures. Ik ben in 2021 bij het Hand & Pols Centrum in Dordrecht terecht gekomen en volg nu ook de masterclass handtherapie aan het Erasmus MC.”
“Ik wilde als ergotherapeut handtherapie gaan doen, dat kon niet in België, in andere landen wel. Zo ben ik in Nederland terechtgekomen”
Tweedelijns revalidatie bij hand- en polsklachten
“Binnen Hand & Pols Centrum zijn we meer gespecialiseerd in tweedelijns revalidatie en complexe hand- en polsklachten. Omdat ik nog maar net begonnen ben als handtherapeut word ik nu betrokken bij de wat minder complexe hand- en polsklachten. Dit is bijvoorbeeld bij pijnklachten aan de pols, bij revalidatie na een operatie van duimbasis artrose, chronische peesontstekingen zoals Quervain en revalidatie na breuken. De meer complexe handklachten gaan naar de meer ervaren therapeut. Ik ben daar wel als behandelaar bij betrokken maar niet als hoofdtherapeut.”
Triage door revalidatiearts
“Als er iemand wordt verwezen naar het Hand & Pols Centrum wordt hij eerst getrieerd door de revalidatiearts en/of een ervaren handtherapeut. De intake wordt vaak gecombineerd gedaan, door zowel fysiotherapeut en ergotherapeut in combinatie met revalidatiearts en/of physician assistent. De revalidatiearts staat aan het hoofd en heeft het overzicht van de behandeling en staat in directe communicatie met de verwijzer. Zij maken het behandelbeleid. Daarnaast kan de hulp van andere disciplines, zoals psycholoog, maatschappelijk werker of orthopedisch instrumentenmaker, ingeroepen worden indien dat wenselijk is.”
“De mens weer mens maken, dat is mijn drijfveer”
Handen maken de mens
“Handen maken de mens. Met de handen kunnen we handelen, kunnen we in contact komen met anderen. Onze handen zijn weliswaar geen vitale organen, maar als de functionaliteit wegvalt, ook al is het maar een klein beetje, dan is onze quality of life zo veel minder. Dan rest alleen nog Netflix kijken, bij wijze van spreken. Als mens zijnde is het belangrijk dat we de dingen kunnen blijven doen die we normaal doen. Het is ontzettend fijn om een bijdrage te kunnen leveren om de mens weer mens te maken, dat is mijn drijfveer.”
“Ik denk in oplossingen en focus me op de praktische mogelijkheden en niet op de fysieke onmogelijkheden”
Functiegerichte kijk op de hand
“Als handtherapeut kijk ik functiegericht. Hoe is het met de kracht in de hand gesteld, hoe is de mobiliteit van de hand. Als ergotherapeut kijk ik ook nog anders naar de klacht, meer naar de activiteiten op participatieniveau, de praktische invulling. Wat is mogelijk, is het mogelijk om het op een andere manier te doen of zijn er hulpmiddelen nodig? Ik denk in oplossingen en ik focus me dus op de praktische mogelijkheden en niet op de fysieke onmogelijkheden. Zeker als er restverschijnselen overblijven moeten we kijken hoe we iemand toch zo goed mogelijk weer zijn dagelijkse activiteiten kunnen laten uitoefenen. Een ergotherapeut gaat aan de slag met de kleine alledaagse dingen, zoals veters strikken, tanden poetsen en haren kammen.”
“Mensen willen het liefst zelfredzaam blijven”
Hulpvraag
“Dat is ook dé hulpvraag die wij vaak van mensen krijgen. Ze zeggen bij de intake niet ‘ik kan mijn vinger niet meer bewegen’, maar ‘ik kan mijn tanden niet meer poetsen of ik kan niet meer breien door mijn artrose’. Mensen willen het liefst zelfredzaam blijven. Mensen vragen niet graag hulp aan anderen. Onlangs had ik iemand waarvan de hand in klauwstand stond. Dan zijn veel alledaagse dingen moeilijk om te doen, zoals douchen en aankleden. Dan gaan we heel specifiek kijken hoe we dat kunnen verbeteren. Het was lastig bij het douchen om een stuk zeep te hanteren. Ik heb toen aanbevolen om met een loofah spons te douchen en dat ging een stuk beter.”
Ervaring die is bijgebleven
“Het afgelopen jaar heb ik een Poolse man mogen begeleiden die een dropping hand had opgelopen. De man was in een gevecht beland waardoor hij dusdanig boven de elleboog gewond was geraakt, dat er verschillende spieren los waren gegaan, en twee zenuwen van zijn onderarm en hand waren uitgevallen. Hij kon weinig voelen en kon bijna niets meer doen met deze hand. Wat hij wel kon doen was de duim naar binnen brengen. Ik heb een spalk gemaakt zodat de hand in een mooie stand bleef staan en daarnaast ben ik gaan kijken naar de mogelijkheden van de spieren die nog wel werkten. Eerst trainen we de grijpfunctie van de hand met een groot voorwerp, daarna maken we de voorwerpen steeds kleiner. We hebben binnen het Hand & Pols Centrum heel veel materiaal dat we kunnen inzetten om ervoor te zorgen dat de dagelijkse dingen weer opgepakt kunnen worden. Als je dan ziet dat die grijpfunctie terug komt, dan boek je zoveel winst.”
“Patiënten beseffen goed dat wij geen tovenaars zijn, maar dat wij wel gaan voor het hoogst haalbare”
Patiënten voelen zich gehoord
“Patiënten vertellen mij dat ik heel persoonsgericht ben en dat vinden ze fijn. Ze voelen zich gehoord. Ze beseffen ook heel goed dat wij geen tovenaars zijn. Wij zijn de therapeuten die alleen een rol kunnen spelen op waar wij invloed op kunnen hebben. Omdat we altijd goed uitleggen wat het resultaat zal zijn, wat het hoogst haalbare is, hebben de meeste patiënten een realistische verwachting. We hebben een tevredenheidsscore van 92%.
Binnen het Hand & Pols Centrum Dordrecht hebben we allemaal dezelfde passie. We zetten echt alles in om iemand weer zoveel mogelijk functionaliteit in de handen terug te geven. Ik zie mezelf niets anders doen. De mensen weer quality of life teruggeven, dat is het mooiste dat er is en daar doe ik het voor.”
Interesse in de services van Hand & Pols Centrum Nederland?
Wilt u graag meer informatie? Of heeft u een klacht/aandoening waarbij wij kunnen ondersteunen? Hand & Pols Centrum heeft meerdere locaties in Nederland. Bekijk onze locatiepagina voor een locatie bij u in de buurt. Wilt u onder behandeling komen bij één van onze centra? Dan heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.