In deze tijd verheugen veel mensen zich weer op de wintersport. Bent u een enthousiaste skiër? Dan heeft u vast weleens gehoord van de skiduim. Dit letsel wordt bij skiërs vaak veroorzaakt door een val, waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. Zo is de naam ontstaan. Maar ook bij balsporten kan dit letsel ontstaan, wanneer de bal met hoge snelheid tegen een uitgestrekte duim komt. De skiduim komen wij binnen het Hand & Pols Centrum regelmatig tegen. In deze blog bespreken we wat het is, hoe u het herkent en hoe wij bij het Hand & Pols Centrum u kunnen begeleiden op weg naar herstel.
Wat is een skiduim?
Een skiduim treedt op wanneer de gewrichtsband aan de binnenkant van de duim, ook wel de ulnaire collaterale band (UCL) genoemd, beschadigd raakt. Deze blessure kan optreden als gevolg van een val waarbij de duim abrupt naar buiten wordt geduwd, zoals tijdens het vasthouden van een skistok of het breken van een val met de hand. Het resultaat is een verrekking of scheur in de gewrichtsband, wat leidt tot pijn en zwelling. Soms wordt dit letsel gemist omdat men denkt dat het gaat om een kneuzing.
Als een skiduim niet op de juiste manier wordt behandeld, kan dat gevolgen hebben voor het functioneren van de duim. Het is belangrijk om bij symptomen van een skiduim (zie hieronder) direct medische hulp in te schakelen. Met de juiste behandeling en zorg kunnen patiënten een volledig herstel verwachten en hun hand weer als vanouds gebruiken.
Symptomen van een skiduim:
- Pijn aan de binnenkant van de duim: Patiënten ervaren vaak pijn aan de binnenkant van de duim, vooral tijdens het bewegen of belasten van de duim.
- Zwelling: Zwelling rond het middelste gewricht van de duim kan optreden als reactie op het letsel.
- Beperkte beweging: Een skiduim kan de beweging van de duim beperken, waardoor dagelijkse activiteiten bemoeilijkt worden.
De behandeling van een skiduim
De behandeling van een skiduim hangt af van de ernst van het letsel. Bij inscheuring van de gewrichtsband wordt meestal gebruikgemaakt van een brace of spalk om de duim rust te gunnen. Daarna kan met behulp van fysiotherapie en oefeningen de beweeglijkheid en stabiliteit van de duim worden hersteld. Bij afscheuring van de band is vaak een operatie nodig.
Bij het Hand & Pols Centrum hanteren we behandelrichtlijnen om uw herstel op de best mogelijke manier te bewerkstelligen. De behandelfrequentie wordt samen met u besproken en afgestemd.
Wat kunt u verwachten van een behandeling?
Voorlichting:
U krijgt uitleg over wat er met uw duim is gebeurd en hoe we het gaan behandelen. We vertellen u hoeveel u uw duim kunt belasten in het dagelijks leven, op het werk en tijdens uw hobby’s. We geven u ook een informatiebrief en een samenvatting van de behandeling, samen met een overzicht van de eerste oefeningen.
Aanmeten van een spalk:
Afhankelijk van de gradatie van het letsel, krijgt u een spalk om uw duim rust te geven. De spalk houdt het gewricht van uw duim vier weken stil. De spalk mag alleen af tijdens de behandeling. Als uw duim stabiel genoeg is en de pijn minder wordt, verminderen we het gebruik van de afneembare spalk na 4 weken. We bouwen de belasting langzaam op.
Verminderen/voorkomen van oedeem:
Om zwelling te verminderen, moet u in de eerste fase uw hand regelmatig omhoog houden. We leren u ook technieken om zelf zwelling te verminderen en kunnen u daarbij ondersteunen met behulp van medical taping.
Oefeningen:
We leren u verschillende oefeningen om uw duim te bewegen en sterker te maken. De oefeningen worden rustig opgebouwd, zodat onnodige belasting van de beschadigde gewrichtsband wordt voorkomen. Er zijn veel verschillende oefeningen waarmee u kunt werken aan het optimaliseren van de kracht in uw duim en vingers welke persoonlijk met u zullen worden geoefend.
Functionele inzet:
Met de spalk mag u lichte dagelijkse activiteiten doen. Indien nodig, geven we advies over tijdelijke hulpmiddelen. Uw handtherapeut zal u in elke fase adviseren hoe u uw duim en hand kunt en mag gebruiken tijdens dagelijkse activiteiten en werk.
Extra ondersteuning:
Als u problemen ervaart in uw dagelijks leven of op het werk, die buiten het vakgebied van de handtherapeut liggen, kunnen we hulp inschakelen van een maatschappelijk werker of psycholoog.
In elke fase van de behandeling wordt u goed gemonitord door het behandelteam, bestaande uit handtherapeut, physician assistant en/of revalidatiearts. Samen werken we aan een volledig herstel van uw skiduim. Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen en wilt u advies inwinnen bij één van onze ervaren handtherapeuten? Neem dan contact op met een locatie van het Hand & Pols Centrum bij u in de buurt. U vindt deze op onze locatiepagina.