Een gebroken vinger. Het klinkt misschien als iets kleins, maar het kan grote gevolgen hebben. Elke vinger is belangrijk bij alles wat we doen: schrijven, typen, grijpen, koken, sporten, noem maar op. Een phalanx fractuur, zoals een gebroken vinger in vakjargon heet, moet u nooit onderschatten. Het vraagt om goede zorg en begeleiding. In deze blog vertellen u wat meer over de phalanx fractuur en de revalidatie.
Waarom heet een gebroken vinger een phalanx fractuur?
De botjes in onze vingers heten phalangen. Als een van die botjes breekt, noemen we dat een phalanx fractuur.
Er zijn veel soorten breuken:
- Gesloten of open (met wond naar buiten toe).
- Dwars, schuin, spiraalvormig of verbrijzeld.
- Binnen of buiten het gewricht.
Soms staan de botstukken scheef of draaien ze ten opzichte van elkaar. Dan is er kans op een verkeerde stand of een verminderde beweeglijkheid.
Wat kan er misgaan bij een gebroken vinger?
Een gebroken vinger lijkt soms onschuldig, maar dat is het vaak niet. Er kunnen problemen ontstaan zoals:
- Scheefgroei of rotatiestand (de vinger “scharen” bij het sluiten van de hand).
- Verkorting van de vinger, wat leidt tot minder strekking.
- Pseudo klauwstand of een zogenaamde “swan neck” door verkeerd herstel van de strekpees.
- Stijfheid en verklevingen van pezen en littekens.
- In zeldzame gevallen: Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS), een ernstige pijnstoornis.
Daarom zeggen we binnen het Hand & Pols Centrum: “Een botbreuk is eigenlijk een weke-delen letsel waarbij ook het bot geraakt is.” De schade aan pezen, spieren en huid is vaak net zo belangrijk als de breuk zelf.”
Behandeling van een gebroken vinger: operatie of niet?
U komt vaak met uw gebroken vinger op de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht of bij uw huisarts die u doorverwijst. In het ziekenhuis wordt gekeken wat er nodig is:
- Stabiele breuken worden vaak gespalkt of met buddytape verbonden.
- Bij instabiele of scheefstaande breuken kan een operatie nodig zijn. Hierbij worden vaak pinnen, schroeven of kleine plaatjes gebruikt om het bot op zijn plek te houden.
- In sommige gevallen wordt gebruikgemaakt van tractie (een manier om de vinger geleidelijk in de juiste stand te houden met een extern apparaat). Een specifieke vorm hiervan is de zgn. EAVAST behandeling waarbij we in het Hand & Pols Centrum een speciale spalk maken waarin we mbv tape en elastiek tractie kunnen geven en al snel kunnen beginnen met bewegen onder tractie.
De keuze hangt af van het soort breuk, of deze in het gewricht zit en van factoren zoals leeftijd, beroep en hoe actief iemand is.
Wat doen we tijdens de revalidatie van een gebroken vinger?
Rust is nodig voor herstel, maar te veel rust is ook niet goed. Vingers kunnen snel stijf worden. Daarom starten we binnen het Hand & Pols Centrum soms al binnen een paar dagen met voorzichtige bewegingen. Dit noemen we Early Controlled Motion (ECM). Bewegen, maar zó dat het bot niet verschuift.
De handtherapie is altijd afgestemd op het type breuk en het stadium van herstel. In het begin richten we ons op het verminderen van zwelling en het glijden van de pezen. Dit doen we bijvoorbeeld met speciale oefeningen, spalktherapie en technieken zoals medical taping of oedeemmassage. Bij littekens gebruiken we soms siliconenpleisters, massage of littekentaping om verkleving te voorkomen. Naarmate het bot sterker wordt, bouwen we de belasting op met functionele inzet, krachttraining, knijpoefeningen en gerichte handvaardigheidstraining. Ook letten we op de fijne motoriek, bijvoorbeeld als iemand een beroep heeft waarbij precisie belangrijk is. Alles gebeurt stap voor stap, met duidelijke uitleg en begeleiding.
Samenvattend, onze handtherapeuten helpen u om:
- Zwelling te verminderen
- Beweging op te bouwen
- Pezen te laten glijden
- Kracht en functie terug te krijgen
Het uiteindelijke doel is dat de hand weer normaal gebruikt kan worden in het dagelijks leven.
Samen sterker: het multidisciplinaire team
Bij het Hand en Pols Centrum werken we in een multidisciplinair team. Dat betekent dat we samenwerken met:
- Handchirurgen
- Gespecialiseerde handtherapeuten (fysio- en ergotherapeuten)
- Revalidatieartsen
- Physician assistants
- En waar nodig: een maatschappelijk werker of psycholoog
Ook aandacht voor werk en welzijn
Soms heeft een vingerfractuur ook mentale of praktische gevolgen. Denk aan zorgen over werk, inkomen of langdurige beperkingen. Een maatschappelijk werker of psycholoog kan dan ondersteunen, bijvoorbeeld bij terugkeer naar werk of omgaan met pijn en frustratie. Zo werken we aan herstel van hand én welzijn.
Heeft u vragen over revalidatie van een gebroken vinger?
Een gebroken vinger vraagt om de juiste behandeling en begeleiding. Heeft u vragen of heeft u een vinger gebroken? Neem contact met ons op. Vraag een verwijzing aan uw huisarts of specialist. Met de juiste begeleiding en oefening kunt u rekenen op goed herstel. En dat is precies waar we bij het Hand en Pols Centrum voor staan.
Het Hand & Pols Centrum is op meerdere plekken in Nederland actief. Vind hier uw dichtstbijzijnde locatie.