Interview met Hand & Pols revalidatiearts Stefanie Bleeker
Bij het Hand & Pols Centrum is er altijd een revalidatiearts betrokken bij een behandeling. Bent u benieuwd wat nu precies de rol is van een revalidatiearts en wanneer u in aanmerking komt voor een revalidatietraject bij het Hand & Pols Centrum? Wij hebben Stefanie Bleeker, één van onze revalidatieartsen gevraagd, om meer over haar werkzaamheden als revalidatiearts te vertellen en wat u als patiënt kunt verwachten.
Waarom is er een gespecialiseerd behandelteam nodig voor hand- en polsklachten?
“De hand is zo complex, qua structuur, qua hoeveelheid botjes, ligamenten, spieren en pezen, dat mensen met expertise het moeten behandelen. Wij werken in een klein, gespecialiseerd team met veel ervaring, doordat wij niets anders behandelen dan hand- en polsklachten. Wij brengen elkaar snel op de hoogte van het verloop van een revalidatietraject en kunnen signalen direct bespreken en oppakken. Ik vind het heel fijn om met collega’s te werken die zo enthousiast zijn over hun vakgebied en zich daar volledig op richten. Het zijn echte experts die de patiënt op nummer één zetten.”
Met welke klachten kunnen mensen terecht bij het Hand & Pols Centrum?
“Bij het Hand & Pols Centrum zien wij dan ook mensen met complexe hand- en polsaandoeningen. Het gaat vaak om postoperatieve verwijzingen met betrekking tot complexe fracturen, peesletsels, amputaties of zenuwletsel. Ik zie daarnaast ook wel eens mensen met postoperatieve klachten door artrose, met name als er beiderzijds klachten zijn. Dan is er geen goede kant meer om mee te compenseren en zijn de beperkingen groot. Maar ook bij andere diagnosen kan ik een adviserende rol hebben, door gericht te verwijzen binnen ons netwerk.”
Is er een verwijzing nodig om bij het Hand & Pols Centrum onder behandeling te komen?
“Mensen kunnen niet zonder verwijzing bij ons behandeld worden. Het Hand & Pols Centrum heeft verschillende vestigingen in Nederland en die staan allemaal regionaal goed bekend. Vaak ook omdat we pal tegenover een ziekenhuis gevestigd zijn en we korte lijnen hebben met de verschillende verwijzers. Wij werken nauw samen met plastisch chirurgen, reumatologen en orthopedisch chirurgen. Met deze verwijzers vinden gezamenlijke spreekuren plaats met een aantal van onze handtherapeuten.”
Hoe verloopt een intakegesprek bij de revalidatiearts?
“Zodra we een verwijzing binnen krijgen is het aan mij om te bepalen of een patiënt in de eerste- of tweedelijns zorg thuishoort. Als revalidatiearts beoordeel ik de verwijzing met een klinische blik. Klopt het wat er op de verwijzing staat of spelen er nog andere factoren een rol. Ik bevraag de patiënt tot in zijn of haar woonkamer zogezegd. Dat doe ik niet omdat ik nieuwsgierig ben, maar puur om te weten of er factoren zijn, die het herstel zouden kunnen beïnvloeden. Het meest voor de hand liggende is de medische voorgeschiedenis en het medicatiegebruik. Maar stress of werkgerelateerde problemen, kan het herstel ook in de weg staan. Dat zijn psychosociale factoren waar we alert op moeten zijn. Deze moeten ook meegenomen worden in het revalidatietraject.”
Hoe ziet het behandelteam eruit bij een revalidatietraject?
“Binnen het Hand & Pols Centrum werken we in een multidisciplinair behandelteam. Dit betekent dat er naast een revalidatiearts ook een hand-/ergotherapeut en hand-/fysiotherapeut betrokken is. Waar nodig wordt er ook een maatschappelijk werker en/of een psycholoog bij het behandeltraject betrokken. De maatschappelijk werker is vaak betrokken bij vragen betreft acceptatie en verwerking van een handtrauma, maar is er ook bijvoorbeeld voor uitleg over wet- en regelgeving bij arbeidsongeschiktheid. De psycholoog kan een patiënt helpen bij traumaverwerking of bij het in kaart brengen van zijn of haar copingstijlen en daarmee een patiënt, maar ook teamleden, helpen met de juiste benaderingswijze.”
Hoe ziet een revalidatietraject er uit?
“Als we het revalidatietraject hebben uitgestippeld en de doelen hebben bepaald, pakken de handtherapeuten het verder op. Het probleem wordt van verschillende kanten belicht. De hand-/fysiotherapeut zal zich meer richten op mobiliteit en opbouw in kracht, terwijl de hand-/ergotherapeut vanuit de basis meer gericht is op het ergonomisch gebruik van de handen en op compensatiestrategieën. Ieder bekijkt het vanuit een ander perspectief en dat is enorm belangrijk binnen de revalidatie. Elke behandeling is namelijk individueel en specifiek en daarom is het zo belangrijk dat je die multidisciplinaire zorg kunt bieden.”
Hoe lang duurt een revalidatietraject?
Als revalidatiearts zie ik patiënten vaak terug voor controle, om te evalueren of we op de goede weg zijn, of de behandeling aangepast moet worden of patiënt naar elders verwezen kan of moet worden. Halverwege het traject is er veel overleg tussen de betrokken (para)medici om te bepalen of we op de goede weg zitten. Ook wordt gekeken wanneer er overgestapt kan worden naar de eerstelijns zorg. Bij ons is elke patiënt uniek. Er wordt dus per situatie gekeken wat de juiste weg is en hoeveel tijd daarvoor nodig is.”