Interview met Marjolein Wind, vestigingsmanager en handtherapeut Hand & Pols Centrum Amsterdam
De handtherapeuten van het Hand & Pols Centrum zijn regelmatig te gast op het FESSH congres om presentaties te geven. FESSH staat voor Federation of European Societies for Surgery of the Hand en wordt elk jaar in een ander Europees land gehouden. Marjolein Wind, handtherapeut en vestigingsmanager van Hand & Pols Centrum Amsterdam vertelt graag meer over het onderwerp waarover zij onlangs haar lezing heeft gehouden: het belang van ‘shared decision making’. Een onderwerp dat binnen het Hand & Pols Centrum hoog in het vaandel staat.
Marjolein: “Mijn presentatie op de therapeutendag van het congres ging over de conservatieve behandeling van duimbasis artrose, specifiek voor patiënten die geen operatie willen of kunnen ondergaan. Ik probeer tijdens mijn lezingen de aanwezige therapeuten praktische handvatten te geven over hoe ze deze patiënten het beste kunnen begeleiden. In plaats van een theoretisch verhaal, richt ik me op concrete tips en trucs – vooral over het herkennen van bewegingspatronen en het toepassen van de juiste oefeningen en hulpmiddelen om die patronen te doorbreken. Dit wordt altijd erg gewaardeerd door de collega’s.”
Behandelplan op maat
“Bij het Hand & Pols Centrum benaderen we iedere patiënt als individu. We beginnen altijd met de triage: beoordelen of iemand in de eerste of tweede lijn behandeld moet worden. Voor veel patiënten met bijvoorbeeld duimbasisartrose is de eerste lijn vaak voldoende, maar als de klachten een te grote impact hebben op het dagelijks leven komt iemand bij ons terecht in het tweedelijns revalidatiecentrum. Hier werken we met een multidisciplinair team, dat samen een behandelplan op maat maakt. We kijken niet alleen naar de klachten zelf, maar ook naar het dagelijks functioneren van de patiënt en de hulpvraag, zodat we de meest effectieve en patiëntvriendelijke zorg kunnen bieden.”
“We kijken niet alleen naar de klachten zelf, maar ook naar het dagelijks functioneren van de patiënt en de hulpvraag, zodat we de meest effectieve en patiëntvriendelijke zorg kunnen bieden”
“Wat we bij het Hand & Pols Centrum echt belangrijk vinden, is niet alleen dat we als team werken, maar dat we ook in verbinding staan met onze patiënten. Het gaat niet alleen om de techniek of de oefeningen die we doen met een patiënt, maar vooral om de connectie die je maakt. De band tussen de therapeut en de patiënt is fundamenteel voor het succes van een revalidatietraject. Als je als therapeut te veel gefocust bent op het uitvoeren van oefeningen en het verlichten van pijn, kun je makkelijk voorbijgaan aan de emoties van de patiënt. Maar juist die emoties, – de frustratie, de angst voor verdere schade, of de twijfel of ze ooit weer volledig kunnen functioneren – spelen een grote rol in hoe de behandeling verloopt. Daarom is het zo belangrijk om als therapeut echt te luisteren, te observeren en de patiënt te betrekken bij het behandeltraject. Dit helpt niet alleen om vertrouwen op te bouwen, maar het verhoogt ook de motivatie van de patiënt om actief mee te werken aan de behandeling.”
Shared decision making
Daarnaast hechten we ook veel waarde aan het concept van ‘shared decision making’. Dit houdt in dat we de patiënt actief betrekken bij het besluitvormingsproces rondom hun behandeling. Het grootste voordeel is dat het de patiënt meer regie geeft over zijn eigen behandeling. Dit zorgt ervoor dat hij meer gemotiveerd is en meer vertrouwen heeft in het proces. Als een patiënt echt voelt dat hij of zij een keuze heeft en volledig begrijpt wat de voor- en nadelen zijn van een bepaalde behandeling, zal hij zich meer betrokken voelen bij het herstel. Dit versterkt de relatie tussen de patiënt en de therapeut en heeft vaak een positief effect op het resultaat van de behandeling.
Kennisdeling
“Binnen HPC hechten we veel waarde aan kennisdeling. We hebben bijvoorbeeld een Journal Club waar we eens per maand een inhoudelijk thema bespreken en de nieuwste wetenschappelijke inzichten delen. En als wij een congres bijwonen of een cursus hebben gevolgd is het gebruikelijk dat we een verslag maken van onze bevindingen voor onze collega’s. Ook slaan we alles op in een kennisbank die toegankelijk is voor alle zorgverleners binnen het centrum. Het is voor ons van groot belang dat de kennis die we opdoen, gedeeld wordt, zodat we altijd up-to-date blijven en de beste zorg kunnen bieden.”
Zorg moet niet alleen gericht zijn op het verlichten van klachten, maar ook op het verbeteren van de kwaliteit van leven
“Bij het Hand & Pols Centrum bestaat 80% van onze zorg uit complexe revalidatiezorg. Door zowel fysiek als emotioneel aandacht te geven aan de patiënt en door hen actief te betrekken bij de beslissingen rondom hun behandeling, kunnen we betere en duurzamere resultaten behalen. Zorg moet niet alleen gericht zijn op het verlichten van klachten, maar ook op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Bij het Hand & Pols Centrum geloven we dat we daarin het verschil maken; door het combineren van expertise, samenwerking en een sterke patiënt-therapeutverbinding. En dat is iets waar we trots op zijn.”