Een aandoening die wij veel tegenkomen bij het Hand & Pols Centrum is de ziekte, of het syndroom van De Quervain. Het is een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt door ontsteking en zwelling van de pezen in de duim en pols. Het kan leiden tot bewegingsbeperking. De naam van de ziekte is vernoemd naar de ontdekker, de Zwitserse chirurg “De Quervain”. De oorzaak van deze aandoening ligt bij overmatig gebruik van de pols, zoals bijvoorbeeld bij het tillen van zware voorwerpen of door het maken van herhaalde bewegingen. In deze blog vertellen wij u meer over het syndroom van De Quervain en hoe wij deze aandoening postoperatief behandelen.
Wie loopt de meeste kans op het syndroom van De Quervain?
Het syndroom van De Quervain kan op elke leeftijd ontstaan, maar vrouwen hebben 8 tot 10 keer meer kans om het te krijgen dan mannen. Bij mensen die eenzelfde handeling vaak herhalen, komt het ook vaker voor. Een voorbeeld hiervan is jonge moeders. Zij voeren vaak dezelfde bewegingen uit bij het verzorgen van hun baby. Andere belastende activiteiten zijn onder andere klussen, computerwerk en sporten zoals golf, volleybal of racketsporten.
Hoe weet u of u het syndroom van De Quervain heeft?
Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling van het syndroom van De Quervain. Om te bepalen of er sprake kan zijn van het syndroom van De Quervain wordt vaak een eenvoudige test gedaan: de test van Finkelstein. Deze test gaat als volgt: u maakt een vuist met uw duim onder uw vingers. Vervolgens beweegt u de hand/pols weg van de duim, richting de pinkzijde. Ervaart u pijn aan de duimzijde, dan is het heel waarschijnlijk dat u het syndroom van De Quervain heeft.
Een overzicht van de meest voorkomende symptomen:
- Het buigen en strekken van de duim is pijnlijk
- U kunt moeilijker iets vastpakken. Dit kan ook pijn doen.
- De pijn bevindt zich aan de duimzijde van de onderarm
- Er kan een zwelling ontstaan ter hoogte van uw pols
- Het ronddraaien van de pols is pijnlijk en soms wordt een ‘knakkend’ gevoel ervaren
- Er is een dof gevoel bij de duim en wijsvinger.
- U voelt de pijn vooral als u bij bewegen van uw pols kracht gebruikt.
Welke niet-invasieve behandelmethoden zijn er mogelijk bij het syndroom van De Quervain?
Spalk
Is er bij u het syndroom van De Quervain geconstateerd, dan zal er allereerst rust voorgeschreven worden. U moet overmatig gebruik van de duim en pols vermijden om de ontsteking te verminderen. Het dragen van een spalk om de pols en duim kan een uitkomst bieden en ervoor zorgen dat de pezen genezen.
Koelen en medicatie
Mocht u een zwelling hebben dan kunt u deze tegengaan door te koelen, met behulp van bijvoorbeeld een icepack. Ook ontstekingsremmende medicatie, zoals ibuprofen kan worden voorgeschreven om de pijn en ontsteking te verminderen. In ernstige gevallen kan een corticosteroïde-injectie in de getroffen pezen worden gegeven om de ontsteking te verminderen.
Handtherapie
Handtherapie kan worden voorgeschreven om de spieren en pezen rond de pols te versterken en te rekken. Door het uitvoeren van specifieke oefeningen en technieken kan de pijn en ontsteking verminderen en de beweeglijkheid van de hand weer toenemen. Over het algemeen is handtherapie een effectieve behandelingsoptie voor het syndroom van De Quervain. Het is echter wel belangrijk om te werken met een handtherapeut om de beste resultaten te bereiken.
Postoperatieve behandeling bij syndroom van De Quervain
In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn als de aandoening aanhoudt en andere behandelingen niet effectief zijn gebleken. Binnen ons Hand & Pols Centrum kunnen wij u daarin adviseren. In het Hand & Pols Centrum vinden geen operaties plaats. Deze worden uitgevoerd in het ziekenhuis of de kliniek waar de handchirurg werkzaam is. Bij een operatie wordt de peesschede opengemaakt, zodat de pezen meer ruimte krijgen en irritatie wordt tegengegaan. Na deze operatie volgt een revalidatieperiode onder begeleiding van een handtherapeut en ergotherapeut.
Revalidatie
Na de operatie zit uw pols in het verband en moet u enkele dagen rust houden. Daarna starten we direct met handtherapie. U krijgt gerichte oefeningen om de beweeglijkheid van uw hand te herstellen en u krijgt advies hoe u er in de thuissituatie en eventueel op uw werk mee om moet gaan. De handchirurg en revalidatiearts monitoren uw herstel en stemmen de behandeling af op uw persoonlijke situatie.