Slijtage aan het duimgewricht komt naarmate we ouder worden veel voor. Sterker nog: één op de drie vrouwen boven de 40 jaar krijgt last van artrose van het duimgewricht. Ook bij mannen komt het veel voor. Het is dan ook een aandoening die wij vaak binnen het Hand & Pols Centrum zien. Is de diagnose gesteld, dan kiezen we eerst voor een conservatieve behandeling. Die kan bestaan uit medicatie, aanmeten van een spalk, oefentherapie en adviezen hoe u uw duimgewricht zoveel mogelijk kunt ontlasten. Als al deze middelen uiteindelijk niet voldoende helpen tegen de pijn, kan een operatie een oplossing bieden. Daarna kunt u bij het Hand & Pols Centrum een revalidatietraject volgen.
Hoe herkent u duimbasis artrose?
Artrose zorgt ervoor dat het kraakbeen tussen de gewrichten ‘slijt’. Dit geeft bij duimbasis artrose de volgende symptomen:
- Zeurende pijn aan de basis van de duim;
- De pijn neemt toe als u de hand gebruikt, vooral bij knijpbewegingen, zoals een deksel opendraaien;
- U ervaart daardoor krachtverlies en laat vaker dingen uit uw handen vallen;
- De duim kan in een afwijkende stand komen te staan, waarbij de duimmuis meer naar binnen staat;
- Er kan sprake zijn van zwelling van de duimbasis.
Welke operaties kunnen duimbasis artrose verhelpen?
De handchirurg zal op basis van onderzoek en röntgenfoto’s u adviseren welke operatie het meest geschikt is voor u. De meest voorkomende ingreep om u van de pijn af te helpen bij duimbasis artrose is de trapezium excisie, ook wel trapezectomie genoemd. Hierbij wordt het trapeziumbotje verwijderd.
Er kan ook gekozen worden voor artrodese. Dit is een techniek waarbij het duimbasisgewricht wordt vastgezet. U kunt uw duim daarna weer gewoon gebruiken, want de andere gewrichten nemen de functie van het vastgezette gewricht deels over.
U krijgt voorafgaand aan de operatie goede voorlichting over de belastbaarheid van uw hand na de operatie. Wij geven u advies met betrekking tot uw alledaagse bezigheden, zoals huishouden, werk en hobby’s.
Het revalidatietraject na de operatie
Multidisciplinaire begeleiding
De weg naar herstel is uniek voor elke individuele patiënt. Daarom geloven we in nauwe samenwerking en werken we binnen het Hand & Pols Centrum in een multidisciplinaire setting. Dat betekent dat er een team van gespecialiseerde zorgverleners voor u klaar staat om u te begeleiden. Het team bestaat uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, physician assistant en revalidatiearts. Indien nodig kunt u ook begeleiding vragen aan een psycholoog of maatschappelijk werker.
Advies, hulpmiddelen en monitoring
In overleg met u stellen wij een behandelplan op met een tijdspanne waarin we uw voortgang goed monitoren. Na de operatie zit u eerst een tijdje in het gips. Hoe lang precies is afhankelijk van welke operatie u heeft ondergaan. De handtherapeut geeft u advies en oefeningen om uw vingers soepel te houden. Zodra het gips er af is, zal de handtherapeut een spalk aanmeten om uw duimgewricht de eerste tijd te ontlasten en het geopereerde deel te ondersteunen.
Intensieve oefentherapie en littekenmassage
Uw hand heeft na de operatie littekens. Uw handtherapeut geeft u advies en uitleg hoe u dit littekenweefsel kunt masseren om het soepel te houden. Het behandelplan bestaat verder voornamelijk uit oefentherapie. De oefeningen zijn erop gericht om de beweeglijkheid van het duimgewricht en de pols te verbeteren en de kracht van uw hand weer op te bouwen. U moet er rekening mee houden dat het een intensief traject is en u circa 6x per dag met oefeningen bezig bent. Het is wel van belang om overbelasting te vermijden om vertraging in het herstel te voorkomen. De ergo- en fysiotherapeuten van het Hand & Pols Centrum ondersteunen u in het vinden van de juiste balans tussen rust en gerichte training.