Heeft u last van pijn en stijfheid in uw handgewrichten? Dit kan erg vervelend zijn en uw dagelijkse bezigheden in de weg zitten. Hand artrose kan helaas niet genezen, maar u kunt wel verschillende stappen ondernemen om de pijn te verminderen en uw dagelijks leven weer makkelijker te maken. In deze blog vertellen wij u meer over artrose, hoe het ontstaat en hoe wij hand artrose behandelen.
Hoe ontstaat artrose in de hand?
De precieze oorzaak van artrose is niet bekend, maar erfelijke factoren spelen zeker ook een rol. Bij artrose is er sprake van dunner wordend kraakbeen in de gewrichten van uw duim, vingers of pols. Hierdoor kunnen de gewrichten in uw hand niet meer zo makkelijk buigen, draaien en strekken. Bewegen wordt lastiger en de binnenkant van het gewricht kan ontstoken raken. Artrose is een chronische aandoening en kan niet worden genezen.
Hoe herkent u artrose?
U kunt verschillende symptomen hebben die wijzen op artrose in de hand, waaronder:
- Stijfheid in de pols, vinger(s) of duim
- De stijfheid is het ergst ‘s ochtends of na het bewegen van de hand nadat de hand een tijd is stilgehouden
- Pijn in uw hand na de belasting van uw hand
- U heeft minder kracht in uw hand
- Het gewricht kan tijdelijk stijf en warm aanvoelen. Dat wijst op een ontstoken gewricht
- Uw vingers kunnen er anders uit gaan zien, zoals dikke knokkels in de vingers
Wie heeft een groter risico op artrose?
Het risico op artrose van de handen neemt toe wanneer een van de volgende factoren bij u van toepassing is:
- U bent wat ouder (50+)
- U heeft last van overgewicht
- U bent een vrouw
- Artrose komt in uw familie voor
- U heeft een letsel van het gewricht gehad
- U heeft artrose in andere gewrichten
Hoe wordt artrose behandeld bij het Hand & Pols Centrum?
U kunt voor diverse behandelingen terecht bij het Hand & Pols Centrum. Welke behandeling er wordt gebruikt, is afhankelijk van uw klachten, wensen en verwachtingen. In overleg met de handchirurg, handtherapeut, fysiotherapeut en revalidatieartsen zoeken we naar de best passende behandeling.
Niet operatieve behandelingen
Rust
Soms kan doseren van uw belasting al voldoende helpen om uw klachten te verminderen. Onze handtherapeut beoordeelt uw situatie en bekijkt hoe u met eenvoudige oefeningen uw gewrichten en spieren in conditie kunt houden.
Fysiotherapie
Om stijfheid en pijn te verminderen, kan fysiotherapie een uitkomst bieden. Onze handtherapeut voorziet u van persoonlijke oefeningen om uw hand zo goed mogelijk en pijnvrij in beweging te houden.
Ergotherapie
De ergotherapeut zal met u kijken of u uw activiteiten gunstiger kunt indelen en of hulpmiddelen kunnen helpen om alles te kunnen blijven doen wat belangrijk voor u is.
Afneembare brace of spalk
Een afneembare brace of spalk kan uw hand extra ondersteuning bieden, zodat uw pijnklachten verminderen. De handtherapeut brengt de spalk aan of beoordeelt welke brace voor u het beste is.
Injectie
In sommige gevallen kan een injectie met ontstekingsremmers worden toegediend. Hiermee kunnen we de artrose niet genezen, maar er wel voor zorgen dat de pijn voor een tijd afneemt en dragelijk wordt.
Operatieve behandelingen
Wanneer de niet-operatieve behandelingen onvoldoende uitkomst bieden, kan er voor een operatie gekozen worden. De handchirurg zal met u bespreken welke behandeling geschikt is en op welke manier deze behandeling wordt uitgevoerd.
In het Hand & Pols Centrum vinden geen operaties plaats. Deze worden uitgevoerd in het ziekenhuis of de kliniek waar de handchirurg werkzaam is.
Kunstgewricht
Bij het plaatsen van een kunstgewricht, wordt het versleten vingergewricht vervangen door een kunstgewricht. Er zijn verschillende soorten prothesen die diverse gewrichten kunnen vervangen. De keuze is afhankelijk van de mate van de slijtage, uw wensen en de belastbaarheid van uw vingers.
Verwijdering beschadigd botje
Bij de duim kan de handchirurg kiezen om het beschadigde botje in uw duim te verwijderen. Hierdoor heeft u minder pijn in uw duim.
Revalidatie na de behandeling
In een revalidatietraject na een operatie kunnen vaak een fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, revalidatiearts en/of maatschappelijk werker betrokken zijn. Afhankelijk van de operatie, uw situatie en uw wensen stellen wij een revalidatiebehandelplan op om tot een zo goed mogelijk eindresultaat van de ingreep te komen.
Interesse in de services van Hand en Pols Revalidatie Nederland?
Wilt u graag meer informatie? Of heeft u een klacht/aandoening die lijkt op artrose in de hand? Vraag dan een verwijzing aan uw huisarts of medisch specialist naar één van de centra van Hand en Pols Revalidatie Nederland. Bekijk onze locatiepagina voor een locatie bij u in de buurt.