Leer handtherapeut Arry van Hoorn beter kennen
Handen zijn zo ontzettend belangrijk bij al onze dagelijkse bezigheden. Zodra u iets aan uw handen mankeert, merkt u welke beperkingen dit met zich meebrengt. Krijgt u te maken met een complexe aandoening aan uw pols of handen, dan is het fijn dat u bij een specialistische centrum zoals het Hand & Pols Centrum terecht kunt. Eén van onze gespecialiseerde handtherapeuten is Arry van Hoorn. Zij is sinds 2013 verbonden aan het Hand & Pols Centrum in Gouda en gaat nu genieten van haar welverdiende pensioen. Een mooie reden om haar nog een keer in de schijnwerpers te zetten.
Arry: “Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze om mij te specialiseren in handtherapie. Handen zijn zo ontzettend belangrijk bij al onze dagelijkse handelingen. Zodra je iets mankeert aan je handen word je enorm beperkt. Als handtherapeut zie ik mensen van alle leeftijden, mannen en vrouwen, met allerlei verschillende klachten en, meestal, complexe aandoeningen. De ene patiënt komt binnen via de huisarts met een kneuzing of overbelasting, de ander komt binnen via de plastisch chirurg met bijvoorbeeld ernstig peesletsel. Ook de orthopeed, reumatoloog en traumatoloog verwijzen door met specifieke hulpvragen.”
Elke twee weken handenspreekuur
“Binnen Hand & Pols Centrum Gouda werken we samen in een team, bestaande uit een revalidatiearts, handtherapeuten zowel fysiotherapeuten als ergotherapeuten. Daarnaast kan een patiënt, indien wenselijk of nodig, terugvallen op een maatschappelijk werker en een psycholoog. Hierbij kun je denken aan werkgerelateerde problemen, zoals problemen met herintreden of leren omgaan met angst. De instrumentmaker komt er aan te pas als er een duurzame voorziening nodig is. Indien er klachten blijven bij bepaalde activiteiten of de stand niet actief gehandhaafd kan worden. Dan proberen we dat met een hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een spalk,of een silversplint op te lossen. We werken ook goed samen met alle specialisten. Elke twee weken hebben we een handenspreekuur met de plastisch chirurgen en één keer in de maand hebben we een hand en pols spreekuur met de orthopedisch chirurg.”
“Voor de patiënt is het heel fijn dat de verwijzer, de arts en de therapeuten op één lijn zitten”
Revalidatie gaat stap voor stap
“Voor de patiënt is het heel fijn dat de verwijzer, de revalidatiearts en de therapeuten op één lijn zitten. De patiënt krijgt van ieder van ons een duidelijke uitleg. Wat er precies aan de hand is, hoe we het gaan aanpakken en wat de verwachtingen zijn. Duidelijkheid verschaffen is niet altijd leuk omdat je het ook wel eens over restklachten moet hebben. Maar daar neem je de patiënt in mee gedurende het proces. Revalidatie gaat stap voor stap en de uitkomst staat nooit voor 100% vast. Als we een patiënt twee jaar later na de revalidatie weer zien, kan het zijn dat er veel meer herstel heeft plaatsgevonden dan we in eerste instantie hadden verwacht.”
Dankbaar werk
“Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is dat ik de patiënten goed moet leren kennen. Ik wil weten wat ze doen voor werk, welke sport ze beoefenen of welke hobby ze hebben. Het is mijn taak om ze te begeleiden naar een zo’n goed mogelijk herstel zodat ze hun handen weer zo optimaal mogelijk kunnen inzetten in hun alledaagse bezigheden. Als handtherapeut zit ik vaak aan tafel tegenover de patiënt en dan is er de tijd om goed in gesprek te gaan met elkaar. Ik neem de patiënt altijd mee in het hele proces. Het is belangrijk om duidelijkheid te verschaffen over de duur van het revalidatietraject en goede voorlichting te geven over het hele proces. De behandeling wordt ook altijd zo goed mogelijk aan de eisen en het kunnen van de patiënt aangepast. Soms kunnen we ervoor kiezen om meer of juist minder therapie te geven. Ik hoor vaak terug dat mensen blij zijn met deze aandacht en de interesse die ik toon en de duidelijke uitleg. En dat ze het gevoel hebben dat hun klacht heel serieus wordt genomen. Ze voelen zich gehoord en goed geholpen en zijn na het revalidatietraject meestal klaar om er zelf verder mee aan de slag te gaan. Het is heel dankbaar werk.”
“Het is voor mij de uitdaging om zowel de hand goed te krijgen als de patiënt zelf te ondersteunen”
Mensen die bij blijven
“Nog niet zo lang geleden heb ik een jonge man behandeld, die pas een nieuwe baan had. Helaas kreeg hij in zijn nieuwe baan een ongeluk waardoor hij een uitgebreid peesletsel opliep. De revalidatie was op zich al een uitdaging, maar werd nog eens extra bemoeilijkt omdat hij al eerder was behandeld voor psychologische klachten. Hij was daarvoor onder behandeling geweest bij een psycholoog. Hij bleek veel moeite te hebben met aanrakingen en hij was erg angstig. Ik heb hem de hulp aangeboden van de psycholoog in ons centrum. Hij gaf er de voorkeur aan om weer de hulp van zijn eigen psycholoog in te schakelen om hem te ondersteunen in zijn revalidatietraject. Het was heel fijn voor hem dat hij naar een bekende psycholoog kon en daar op redelijk korte termijn terecht kon. Ik heb hem geadviseerd om ook het aanraken te trainen met zijn psycholoog. Het is dan voor mij de uitdaging om niet alleen de hand te behandelen, maar ook de patiënt zover zien te krijgen dat hij deze ook weer gaat gebruiken. Zonder inzet van de patiënt lukt dat niet. Met wat extra hulp lukt dat dan. Die mensen blijven je langer bij.”
Interesse in de services van het Hand & Pols Centrum?
Wilt u graag meer informatie? Of heeft u een klacht/aandoening waarbij wij kunnen ondersteunen? Hand & Pols Revalidatie Nederland heeft meerdere locaties in Nederland. Bekijk onze locatiepagina voor een locatie bij u in de buurt. Wilt u onder behandeling komen bij één van onze centra? Dan heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.