Interview met hand-/ergotherapeut Aafke Goos, werkzaam bij het Zeeuws Hand & Pols Centrum
Onze handen zijn de basis voor ons dagelijks functioneren. Als u wat mankeert aan uw hand(en), dan heeft dat direct een negatief effect op allerlei taken die u dagelijks uitvoert. Dat is nu precies het aandachtsgebied van de ergotherapeut. Binnen het Hand & Pols Centrum is er altijd een hand-/ergotherapeut betrokken bij de revalidatie. Aafke Goos is zo’n therapeut. In dit interview vertelt ze meer over haar beroep en waarom ze dit al 12½ jaar met veel liefde doet.
Hoe ben je bij het Hand & Pols Centrum terechtgekomen?
“In mijn laatste jaar van mijn studie ergotherapie in Gent, heb ik stage gelopen op de afdeling hand- en polsrevalidatie in het Universitair Ziekenhuis van Gent. Daar hoorde ik dat er een vacature voor een ergotherapeut open stond bij het Zeeuws Hand & Pols Centrum in Goes. Ik heb direct gesolliciteerd, nog voordat ik was afgestudeerd. Ik vind hand- en polsrevalidatie namelijk een prachtige specialisatie. Als ergotherapeut kun je heel veel betekenen voor patiënten met hand- en polsklachten, want onze handen zijn de basis voor ons dagelijks functioneren.”
Met welke handklachten en aandoeningen komen mensen bij jou terecht?
“Binnen het Hand & Pols Centrum zien we allerlei soorten letsels en aandoeningen. Artrose komt vaak voor, maar ook grote trauma’s, zoals zenuw- en peesletsels. Die verscheidenheid vind ik heel fijn, dat maakt het elke keer weer uitdagend. Het laatste jaar heb ik mij ook toegelegd op de kinderhand en heb daarvoor aanvullende opleidingen gevolgd. Bij kinderen gaat het hier bij ons vaak om aangeboren afwijkingen, zoals een triggerduim, een camptodactylie of een trauma.”
Wat doet de ergo-/handtherapeut?
“De insteek van de ergotherapeut is altijd gericht om het dagelijks handelen van patiënten te verbeteren, zowel in de thuissituatie, qua hobby als op het werk. Dat patiënten hun leven weer goed op orde kunnen krijgen, ook al kunnen ze misschien minder met hun hand(en). Mijn behandelingen zijn natuurlijk sterk afhankelijk van welk soort letsel of aandoening de patiënt heeft. Ik kan bijvoorbeeld spalken aanmeten, andere hulpmiddelen adviseren en tips geven over hoe je bepaalde functionaliteit weer terug kan krijgen of kunt verbeteren. Dat kan variëren van het schillen van de aardappelen tot en met het uitvoeren van je hobby.”
“Ik ben altijd samen met de patiënt bezig om het hoogst haalbare doel te bereiken”
Wat typeert jou als therapeut?
“Als therapeut ben je altijd samen met de patiënt bezig om het hoogst haalbare doel te bereiken. Ik hou van problemen aanpakken en oplossingen zoeken en ik ben iemand die niet rust voordat ik die oplossing heb. Het is vaak puzzelen en je moet zowel anatomisch als ergonomisch denken. Ik krijg vaak te horen van mijn patiënten dat ik me goed inleef in hun belevingswereld en dat mijn behandeling aansluit bij wat ze nodig hebben. Bij de een werkt bijvoorbeeld een kordate aanpak, de ander is meer gebaat bij een rustigere aanpak. Wat patiënten fijn vinden is dat ik altijd een duidelijke uitleg geef over waarom een bepaalde behandeling, oefening of een specifiek hulpmiddel nodig is. Ik vertel ook veel over de anatomie van de hand. Daarom snappen patiënten goed hoe belangrijk het is om adviezen op te volgen en regelmatig te oefenen. Het is belangrijk dat een patiënt gemotiveerd blijft en die stip op de horizon kan blijven zien.”
“Het is belangrijk dat een patiënt gemotiveerd blijft en die stip op de horizon kan blijven zien.”
Hoe werk je samen met de andere zorgspecialisten binnen het Hand & Pols Centrum?
“Ik ben onderdeel van een multidisciplinair team en iedereen draagt zijn of haar steentje bij vanuit zijn of haar expertise. Het overleg tussen de teamleden onderling is heel belangrijk. We hebben regelmatig ido’s (interdisciplinair overleg) over complexe patiënten en over patiënten die al langer bij ons een revalidatietraject volgen. Bovendien werken we in een open ruimte, zodat we heel korte lijntjes hebben met elkaar. We roepen vaak elkaars hulp in of vragen advies, zodat we de beste zorg kunnen leveren.”
Heb je een ervaring die je altijd is bijgebleven?
“Vorig jaar heb ik een uitzonderlijke operatie (crossed intrinsic transfer) mogen bijwonen van de bekende handchirurg dr. Theuvenet. Deze patiënte kwam in eerste instantie bij het Hand & Pols Centrum terecht omdat ze al ruim tien jaar last had van een oud zenuwletsel en daardoor een forse motorische uitval in haar hand had. Zij werd naar ons doorverwezen voor spalkjes en andere hulpmiddelen, om meer functionaliteit in de hand te krijgen. Wij zijn eerst gaan kijken wat we nog meer konden doen. Na onderzoek door ons team en handchirurg Ton Schreuders, bleek dat er met die hand veel meer kon gebeuren. Het advies was: opereren. Deze patiënte kwam daarna bij mij onder behandeling en uiteindelijk heeft ze veel meer functionaliteit terug gekregen in haar hand, dan in eerste instantie was voorzien met spalkjes en hulpmiddelen. Ze was super tevreden en dankbaar. Dat was een hele mooie ervaring.”
Passie voor mijn vak en interne scholing
“Ik doe mijn werk nu meer dan 12 jaar en nog altijd met ontzettend veel plezier. Ik heb echt een passie voor mijn vak en daarom vind ik het ook zo leuk om samen met mijn collega’s Karin, Gilbert en Ton de interne scholing binnen het Hand & Pols Centrum te mogen organiseren. Tevens organiseer ik samen met Karin de Masterclass Handtherapie Opleiding in Rotterdam en daarnaast geef ik nog les aan de Artevelde Hogeschool in Gent als gastdocent. Maar het allerleukste van mijn werk is dat ik dicht bij de patiënt sta en echt een verschil kan maken in het leven van de patiënt.”