Binnen het Hand & Pols Centrum zien we met regelmaat mensen die handchirurgie hebben ondergaan vanwege ernstig hand- of polsletsel na een (bedrijfs)ongeval. Deze acute letsels variëren in ernst en complexiteit. Van complexe breuken en peesletsel tot verbrijzeling of zelfs (gedeeltelijke) amputatie van vingers. De revalidatie is dan vaak langdurig en intensief. Uitgebreid handletsel heeft een enorme impact op het leven van een patiënt. Daarom is het belangrijk dat er meerdere zorgverleners bij het revalidatietraject betrokken worden, zodat de patiënt zo optimaal mogelijk kan werken aan zijn of haar herstel. We leggen u graag uit hoe dat binnen het Hand & Pols Centrum in zijn werk gaat.
De impact van ernstig handletsel
Het verlies van de functie van een hand heeft een grote invloed op onze alledaagse taken, zowel privé als op ons werk. Stelt u zich eens voor dat u voorwerpen niet meer kunt vastpakken of vasthouden. Dat u moeite krijgt met uw persoonlijke verzorging. Dat u uw werk niet meer kunt uitvoeren en zelfs arbeidsongeschikt raakt. Binnen het Hand & Pols Centrum begrijpen we de uitdagingen waarmee patiënten te maken krijgen. Wij snappen dat dit ook kan leiden tot gevoelens van verdriet, frustratie en machteloosheid. Het verlies van onafhankelijkheid is voor de meeste mensen een grote zorg. Als het handletsel bovendien is ontstaan door een (bedrijfs)ongeval, kan er sprake zijn van een trauma dat PTSS tot gevolg kan hebben. Met al deze factoren wordt rekening gehouden tijdens het revalidatietraject bij het Hand & Pols Centrum.
Revalidatie bij het Hand & Pols Centrum
Elk revalidatieprogramma is maatwerk waarbij het doel van de patiënt centraal staat. Het behandelteam bij het Hand & Pols Centrum bestaat uit ervaren handtherapeuten (gespecialiseerde fysio- en ergotherapeuten), de revalidatiearts, maatschappelijk werker en psycholoog. Alles is erop gericht om de functie en mobiliteit van de hand te herstellen en patiënten te helpen bij het bereiken van maximale onafhankelijkheid.
Spalken, braces en oefentherapie
Het doel van handrevalidatie is dat u uw hand, pols en/of arm (na de operatie) weer zo goed als mogelijk kunt inzetten bij uw dagelijkse werkzaamheden. Er wordt altijd samen met u gekeken naar een zo goed mogelijk en passend individueel behandeltraject.
Om de handfunctie te herwinnen zal een behandeling vaak bestaan uit oefentherapie, spalktherapie en gerichte instructies en adviezen. Het behandelteam begeleidt u in dit traject.
Prothesen en Hulpmiddelen
Voor patiënten met amputaties kan het gebruik van prothesen en hulpmiddelen van onschatbare waarde zijn. Het Hand & Pols Centrum biedt expertise op het gebied van prothesen en zal in overleg met de patiënt de meest geschikte prothese aanmeten. Daarnaast worden er trainingen gegeven over het gebruik van hulpmiddelen die de functionaliteit en onafhankelijkheid in het dagelijks leven vergroten.
Psychosociale Ondersteuning
Het Hand & Pols Centrum begrijpt dat revalidatie na handchirurgie niet alleen fysieke uitdagingen met zich meebrengt, maar ook emotionele en psychologische impact kan hebben. Onze psychologen bieden ondersteuning om patiënten te helpen omgaan met de emotionele impact van handletsel en staan patiënten bij om hun zelfvertrouwen en veerkracht te vergroten. Zijn er arbeidsgerelateerde problemen ontstaan na uw ongeval, dan kan een maatschappelijk werker u daarbij ondersteunen.
Patiëntervaringen
Op onze website vindt u een aantal ervaringen van patiënten die na uitgebreid handletsel een revalidatietraject bij het Hand & Pols Centrum hebben gevolgd. Zo heeft Gerben de Looff een bedrijfsongeval gehad en Rosaly Bodewes liep uitgebreid letsel op bij de uitoefening van haar hobby. Zij vertellen beiden hoe ze het revalidatietraject hebben ervaren.
Interesse in de revalidatiezorg van het Hand & Pols Centrum?
Wilt u meer informatie of een revalidatietraject starten? Vraag dan een verwijzing aan uw huisarts of medisch specialist naar een Hand & Pols Centrum bij u in de buurt. U vindt deze op onze locatiepagina.