Melina van der Keemel werkt al ruim zeven jaar bij het Hand & Pols Centrum als handtherapeut op de locaties Dordrecht en Rotterdam. Sinds drie jaar is ze tevens vestigingsmanager van deze twee locaties. We hebben eerder een interview met haar gehouden over haar rol als vestigingsmanager. We zijn daarnaast natuurlijk ook heel benieuwd hoe ze het vindt om als handtherapeut te werken bij het Hand & Pols Centrum.
Waarom ben je handtherapeut geworden?
“Ik ben begonnen in een fysiotherapiepraktijk waar een collega handtherapeut werkzaam was. Hij had het dermate druk dat hij aan mij vroeg of ik zijn praktijk wilde komen versterken als handtherapeut. Het leek mij wel erg interessant en daarom koos ik ervoor om de opleiding te gaan doen. Hier heb ik absoluut geen spijt van. Handtherapie is erg interessant en ook lekker meetbaar. Je ziet het resultaat dat je boekt. Op een gegeven moment, na een omweg bij een Xpert Clinic, ben ik bij het Hand & Pols Centrum terechtgekomen.
“Binnen het Hand & Pols Centrum werken we ook altijd in een multidisciplinaire setting”
Wat zijn jouw werkzaamheden als handtherapeut?
“Mijn werkzaamheden als handtherapeut verschillen per locatie, maar over het algemeen zie ik patiënten met uitgebreid handletsel. In Rotterdam werken we met het Erasmus MC samen. Ik heb daar iedere dinsdagochtend ook een handenspreekuur. Vanuit het Erasmus MC krijgen we vaak bijzondere of zelfs bizarre gevallen. Dat kan variëren van ingewikkelde peestransposities tot en met iemand die een kogel door zijn arm heeft gekregen. Laatst had ik een vraag van een patiënt of hij een nieuwe spalk kon krijgen, want hij was de zijne kwijtgeraakt. Op mijn vraag hoe dat was gebeurd, zei hij: mijn spalk is ingenomen door de politie, want ik was verdachte van een overval. Die verhalen doen het altijd goed op verjaardagsfeestjes. Dat soort gevallen zie je in Dordrecht niet zo heel veel. Daar komen de wat meer reguliere klachten voorbij, zoals bijvoorbeeld aandoeningen als artrose en de ziekte van Dupuytren.”
“Binnen het Hand & Pols Centrum werken we ook altijd in een multidisciplinaire setting. Patiënten krijgen doorgaans eerst te maken met een revalidatiearts of een intake bij zowel een ergotherapeut als handtherapeut. Multidisciplinair betekent dat we ook nog andere zorgspecialisten in kunnen schakelen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld een psycholoog voor hulp bij verwerking van een ernstig trauma of maatschappelijk werk, voor hulp bij een arbeidsconflict dat is ontstaan door het handletsel.”
“Ik kan meerdere petten op zetten”
Wat typeert jou als handtherapeut?
“Ik kan meerdere petten op zetten. Bij sommige patiënten ben ik best streng en bij anderen ben ik weer heel lief. Het hangt sterk af van de persoon die ik voor me heb. Bij een vrouw van in de tachtig met handartrose ben ik geduldig en aardig. Als ik zie dat iemand iets meer sturing nodig heeft, dan ben ik meer directief en leidend.”
Welke ervaring is je altijd bijgebleven?
“Dat was een patiënte die corona had gekregen en daardoor waren een aantal vingers afgestorven. Het was een bizar verhaal. Toen het verband eraf ging en ik voor het eerst haar hand zag, was dat best schrikken. We zagen zwarte, verschrompelde vingers. Die mevrouw heeft een lang traject achter de rug en ook op allerlei vlakken ondersteuning van ons gekregen. Het mooiste compliment dat we hebben gekregen was toen ze zei: “Ik ben van ver gekomen. Alle therapeuten en behandelaars bij het Hand & Pols Centrum hebben mij niet alleen geholpen bij het herwinnen van mijn zelfstandigheid, maar ze hebben me ook geholpen bij het terugvinden van mijn oude ik.” Ja, dat is een ervaring die ik niet snel zal vergeten.”
“Als je ziet dat de behandeling goed verloopt en er steeds meer kan met de hand en/of vingers, dan heb je echt eer van je werk”
Wat maakt jouw werk zo leuk bij het Hand & Pols Centrum?
“Het patiëntencontact vind ik erg leuk en de vooruitgang die je ziet dankzij de behandeling. Je hebt bepaalde doelen waar je gericht naar toe werkt. Dat doel kan zijn dat je weer huishoudelijk werk kunt doen, of überhaupt weer je werk kunt oppakken. Of dat je de functie van bepaalde vingers weer terug krijgt. Als dat dan lukt en je ziet dat de behandeling goed verloopt en er steeds meer kan met de hand en/of vingers, dan heb je echt eer van je werk.”