Wist u dat uw hand uit 27 botjes bestaat: 14 vingerkootjes, 8 handwortelbeentjes en 5 middenhandsbeentjes? Deze botjes zijn door middel van kleine gewrichtjes met elkaar verbonden. Daardoor is de hand zeer beweeglijk. Een aantal verschillende spieren maakt de fijne motoriek van de hand mogelijk. Er hoeft maar één vingerkootje van uw hand beschadigd te raken en u merkt al een groot ongemak. Heeft u uw vinger beschadigd en staat uw bovenste vingerkootje ineens krom? Dat kan dit een hamervinger zijn. Heel hinderlijk maar gelukkig wel te behandelen. In deze blog leest u wat het is en wat u er tegen kunt doen.
Wat is een hamervinger?
Een chiquer woord voor hamervinger is malletvinger. Bij een malletvinger blijft uw vingertopje gebogen als u uw vinger strekt. Daarom heet het in de volksmond een hamervinger omdat uw vinger op een hamertje lijkt. Meestal voelt u er weinig van. Soms doet uw vinger pijn. Het gewricht aan de vingertop kan ook een beetje dik worden.
Hoe ontstaat een hamervinger?
Een hamervinger ontstaat meestal door een klap op de top van een gestrekte vinger, meestal de middelvinger of de wijsvinger. Bij het omknakken van de vingertop kan de strekpees die vastzit aan het bovenste vingerkootje afscheuren. Soms breekt ook het stukje bot af waar de pees aan vastzit. Het gevolg is dat u uw vingerkootje niet meer kunt buigen.
“Een hamervinger komt meer voor bij sporters dan bij timmermannen”
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het vangen van een bal. Het komt namelijk vaak voor bij rugbyspelers, basketballers, voetbalkeepers en volleyballers. Het kan ook opeens gebeuren in het huishouden, zoals het stoten van de vinger tegen de rand van de tafel of bij het opmaken van een bed door het instoppen van een laken. Bij ouderen kan het licht stoten van een vinger al een ‘knikje’ geven waardoor een hamervinger ontstaat. Ook bij een snijverwonding kan een malletvinger ontstaan.
Is een hamervinger te behandelen?
Een hamervinger is te behandelen maar u heeft wel wat geduld nodig. Als u het niet laat behandelen, dan blijft uw vingertopje krom staan. Een röntgenfoto is nodig om te kijken of er ook een stukje bot is afgebroken. Als een groot stuk bot van het vingerkootje is afgebroken, is een operatie nodig. Als alleen de pees of een klein stukje bot is afgescheurd, krijgt u direct een spalk, dit is een hard plastic hoesje om het laatste deel van uw vinger. Deze moet u zes tot acht weken dag en nacht dragen. De spalk zorgt dat uw vinger recht blijft. Hierdoor kan de pees of het bot weer aan elkaar groeien. In de eerste zes weken is het belangrijk dat u nooit het eindkootje buigt. Na de spalk periode wordt de spalk geleidelijk afgebouwd en de buiging voorzichtig aan opgebouwd met behulp van oefentherapie. Op het moment dat u mag oefenen, leert een handtherapeut u precies hoe u de oefeningen dient uit te voeren. Het is belangrijk om te weten wat u mag doen. Het wordt sterk afgeraden om zelf te gaan oefenen door bijvoorbeeld in een balletje te knijpen of een vuist te maken. Het oefenen gaat voorzichtig en langzaam. Het duurt soms wel 6 weken voordat u uw vinger weer helemaal kan en mag buigen.
Revalidatie bij het Hand & Pols Centrum
Heeft u een hamervinger en gaan de klachten maar niet over of hebben er complicaties opgetreden bij het herstel? Het Hand & Pols Centrum levert hoogwaardige gespecialiseerde revalidatiezorg bij hand- en polsklachten. U dient voor een behandeling bij het Hand & Pols Centrum een verwijzing te hebben van uw huisarts.
Wilt u meer weten over revalidatie bij een Malletvinger of hamervinger? Neem contact op met een locatie bij u in de buurt.