Werken als handtherapeut is een vak apart, zeker als je er nog geen ervaring mee hebt. Janneke Gorsse, junior handtherapeut bij het Hand & Pols Centrum, besloot de uitdaging aan te gaan. In dit interview deelt ze hoe ze haar weg vond in dit specialistische vakgebied. Ze vertelt wat haar aantrok in handtherapie en hoe ze dankzij een intensief scholingsprogramma binnen het Hand & Pols Centrum haar vaardigheden ontwikkelde. Een inspirerend verhaal voor iedereen die overweegt de stap te maken!
Van kinderverpleegkundige naar handtherapeut – hoe is dat gegaan?
“Als jong meisje wilde ik kinderverpleegkundige worden. Ik had daar een te romantisch beeld bij dat ik kon spelen met de kindjes maar dat is natuurlijk niet zo.Tijdens de beroepenmarkt havo 3 op de HZ Vlissingen kwam ik in aanraking met ergotherapie. Ze hadden een opdracht waarbij je een vliegtuigje moest bouwen met één hand. Dat zette me aan het denken: Wat als je dingen niet meer kunt doen, om wat voor reden dan ook? Hoe kun je ervoor zorgen dat het weer wel kan? Die uitdaging vond ik interessant. “Na wat meer onderzoek en meelopen, ontdekte ik dat ergotherapie een mooie balans biedt tussen zorg, klinisch redeneren en het kijken naar de persoon als geheel.”
“Het vak ergotherapie biedt een mooie balans tussen zorg, klinisch redeneren en het kijken naar de persoon als geheel.”
Hoe ben je uiteindelijk in de handtherapie terechtgekomen?
“Het gekke is dat je tijdens de opleiding ergotherapie bijna niets leert over handtherapie. Na mijn studie in Rotterdam in 2020 werkte ik eerst in een ziekenhuis in Den Haag, maar dat voelde te algemeen. Ik miste de waardering en motivatie die patiënten hebben in een gespecialiseerd revalidatiecentrum. Toen ik terug verhuisde naar Zeeland, besloot ik een open sollicitatie te sturen naar het Hand & Pols Centrum, met de vraag of ze mensen intern opleiden. Ik werd uitgenodigd om een paar dagen mee te lopen. Mijn enthousiasme om handtherapeut te worden werd alleen maar groter. Tot mijn geluk was er een vacature en inmiddels werk ik 32 uur per week als junior handtherapeut.”
Hoe zag jouw inwerkperiode eruit?
“Ik begon op 1 september 2023 en heb de eerste twee maanden alleen maar meegelopen met ervaren therapeuten. Omdat ik nog niets van handtherapie wist, was het in het begin lastig om de juiste vragen te stellen. Maar stap voor stap werd alles uitgelegd. Ik liep vooral mee met Paul de Buck, de vestigingsmanager in Terneuzen en rouleerde ook met andere therapeuten. Wat me opviel, was hoe open en transparant er wordt gewerkt. We werken doorgaans in een open ruimte en iedereen luistert mee, denkt mee en helpt waar nodig. De meeste patiënten vonden het geen probleem dat ik meekeek; ze vonden het vaak zelf juist super interessant!”
“We hebben ook hulpmiddelen, zoals 3D-geprinte handen van plastic, waarop je kunt oefenen. Het is echt ‘al doende leert men’.”
Hoe leer je de specifieke vaardigheden die nodig zijn voor handtherapie?
“Bij het Hand & Pols Centrum word je echt begeleid om de vaardigheden onder de knie te krijgen. Het maken van spalken bijvoorbeeld, dat vond ik in het begin moeilijk. Mijn ruimtelijk inzicht is niet geweldig, maar ik mocht oefenen op collega’s. Eerst deden zij het voor op mijn hand, daarna probeerde ik het bij hen. We hebben ook hulpmiddelen, zoals 3D-geprinte handen van plastic, waarop je kunt oefenen. Het is echt ‘al doende leert men’. Zelfs spalken van duikpakstof naaien hoorde erbij. Het is super divers en uitdagend.”
Hoe ondersteunt het Hand & Pols Centrum jouw ontwikkeling?
“Naast de begeleiding tijdens het werk, biedt het Hand & Pols Centrum een uitgebreid scholingsprogramma. Er zijn interne trainingen per onderwerp, maandelijkse ‘journal clubs’ waar collega’s kennis delen en een jaarlijkse HPRN-dag waar alle collega’s van alle vestigingen bij aanwezig zijn. Daarnaast is er een enorme kennisbank en kun je online opleidingen terugkijken. Ik heb ook deelgenomen aan een uitwisselingsprogramma en heb op de locatie in Den Haag meegelopen, waar ik weer nieuwe technieken leerde. Ik kan uiteindelijk de Esser masterclass volgen aan het Erasmus MC. Die duurt een jaar en wordt volledig door het Hand & Pols Centrum bekostigd. Voorwaarde voor het volgen van scholing is dat ik daar een verslag van maak en ook kijk wat ik uit de lesstof kan toevoegen aan onze behandelrichtlijnen, zodat deze zo actueel mogelijk zijn. Ik kan niet anders zeggen dan dat de begeleiding en ondersteuning bij mijn opleiding super goed is.”
“Het allermooiste aan mijn vak is de waardering die je van patiënten krijgt”
Wat vind je het mooiste aan werken in de handtherapie?
“Wat mijn werk zo leuk maakt, is de enorme diversiteit. Het ene moment verwijder ik hechtingen of verzorg ik een wond en het volgende moment begeleid ik patiënten bij oefeningen of geef ik advies over hulpmiddelen. Daarna kan ik weer aan de slag met het maken van spalken. Geen enkel moment is hetzelfde en dat maakt het werk ontzettend afwisselend en uitdagend.”
“Het allermooiste aan mijn vak is de waardering die je van patiënten krijgt. Vaak komen ze bij ons terecht na een lang traject, soms vol teleurstellingen. Dan is het geweldig om te zien hoe ze dankzij jouw hulp wél verder komen. Een patiënt zei eens tijdens de intake: ‘Ik weet niet wat ik hier kom doen, ik word toch weer van het kastje naar de muur gestuurd.’ Aan het einde van het traject zei ze dat ze nooit had gedacht zover te komen. Dat soort momenten maken mijn werk ontzettend waardevol.”
Wat zou je tegen toekomstige collega’s willen zeggen?
“Twijfel je of handtherapie iets voor jou is? Loop een dagje mee! Bij HPC word je ontzettend goed begeleid, zelfs als je nog geen ervaring hebt. Het team is gezellig en leerzaam en je krijgt alle ruimte om je te ontwikkelen. Handtherapie is een vak apart, maar met de interne opleiding kun je het leren. Het is een geweldige kans om je te verdiepen in een specialistisch vakgebied!”