Binnen het Hand & Pols Centrum kan iedere patiënt rekenen op multidisciplinaire zorg. Dat betekent dat er bij elk revalidatieproces een team van verschillende zorgprofessionals klaarstaat om het revalidatietraject voor de patiënt zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een van die teamleden is de Physician Assistant (PA). We hebben Sandra van der Laaken, PA bij het Hand & Pols Centrum Den Haag, gevraagd om wat meer te vertellen over haar werk. “Als PA kijk je breder. Zijn er ook andere klachten of problemen waardoor de klacht in stand wordt gehouden of waardoor de revalidatie stagneert?”
“Inmiddels werk ik 22 jaar op de afdeling neurologie van het Hagaziekenhuis. Ik ben begonnen als laborant klinische neurofysiologie en sinds 2012 ben ik als Physician Assistant werkzaam. In het ziekenhuis kom ik veel in aanraking met neurologische hand- en polsproblemen, zoals de aandoening carpaal tunnelsyndroom. Omdat ik me graag wil blijven ontwikkelen heb ik gereageerd op de vacature bij het Hand & Pols Centrum Den Haag. Daar ben ik half september 2022 in dienst gekomen voor 16 uur, waardoor ik ook in het ziekenhuis kon blijven werken. Ik heb veel ervaring met neurologische onderzoeken en het maken van echo’s en dat ben ik nu ook binnen het Hand & Pols Centrum aan het opzetten.”
Breed scala aan verantwoordelijkheden en taken
“Als PA ben ik de rechterhand van de specialist, in dit geval de revalidatiearts. Er is geen Nederlandse term voor een PA. Eigenlijk is het een arts assistent, maar die titel is voorbehouden aan artsen in opleiding. Een PA is dus een medische zorgprofessional die onder supervisie staat van de revalidatiearts en een breed scala aan verantwoordelijkheden en taken heeft. Daaronder vallen diagnostiek, maken van echo’s, geven van injecties bij ontstekingen en het voorschrijven van medicijnen.”
Dankbaar beroep
“Handrevalidatie spreekt mij enorm aan omdat onze handen zo ontzettend belangrijk zijn. Je hebt je handen bij alles nodig. Als mensen beperkt worden door handletsel of door een (neurologische) aandoening dan is het fijn om deze mensen te kunnen helpen. Als ze na het revalidatietraject weer meer of alles kunnen met hun handen, dan zijn ze je ontzettend dankbaar. Dat ik daar een bijdrage aan kan leveren, dat maakt mijn werk zo bijzonder en fijn om te doen.”
“Aan de hand en pols zit een mens vast. Ik kijk daarom niet alleen naar de klacht maar altijd naar de persoon in zijn totaliteit”
Patiënt op alle terreinen helpen
“Ik zie allerlei soorten hand- en polsklachten zoals artrose, triggerfingers, peesontstekingen, peesletsel en na operaties. Omdat ik veel neurologische kennis heb, zie ik vaak ook de neurologische aandoeningen, zoals het carpaal tunnelsyndroom. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om een zenuwbeknelling in de nek waardoor er klachten in de hand zijn opgetreden.”
“Aan de hand en pols zit een mens vast. Ik kijk daarom niet alleen naar de klacht maar altijd naar de persoon in zijn totaliteit. Als PA kijk je breder. Zijn er ook andere klachten of problemen waardoor de klacht in stand wordt gehouden of waardoor de revalidatie stagneert? Hoe slaapt iemand, zijn er financiële problemen of heeft iemand last van ADHD? Dat zijn allemaal factoren die een optimale revalidatie in de weg kunnen staan. Ik vind het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen bij mij, zodat ze hun hele verhaal kunnen doen. Door goed te luisteren kan ik de vinger op de zere plek leggen en daarop acteren. Ik kan eventueel medicijnen voorschrijven of de patiënt doorverwijzen naar een andere zorgprofessional, zoals psycholoog of maatschappelijk werker. Binnen het Hand & Pols Centrum kijken we binnen ons team hoe we de patiënt op alle terreinen kunnen helpen.”
“De patiënt moet tevreden zijn met wat we doen en met het resultaat dat we behalen”
“Elke patiënt is weer anders en heeft zo zijn eigen prioriteiten en doelstellingen. De één stoort zich aan de cosmetische kant van een triggerfinger, de ander wil zoveel mogelijk functionaliteit van zijn hand terug na uitgebreid letsel. Binnen het Hand & Pols Centrum gaan we voor het hoogst haalbare en daarbij nemen we het doel van de patiënt als uitgangspunt. De patiënt moet tevreden zijn met wat we doen en met het resultaat dat we behalen.”
Goed op elkaar ingespeeld team
“Binnen het Hand & Pols Centrum Den Haag werken de fysio- en ergotherapeuten in één grote ruimte en daardoor hebben we onderling heel makkelijk contact. Ik heb zelf continu contact met de therapeuten over de behandeling en eens in de zoveel tijd zijn er evaluatiemomenten met de patiënt. Indien nodig overleg ik met de revalidatiearts voor medische zaken. Er heerst bij ons geen klinische sfeer. Patiënten ervaren het eerder als gezellig en gemoedelijk. De fijne onderlinge werksfeer valt hen ook op. We krijgen vaak terug dat we een goed op elkaar ingespeeld team zijn. Dat is waar. Iedereen zet dat stapje extra voor elkaar en kijkt of helpt mee als dat gevraagd wordt. Het is fijn om daar onderdeel van te zijn.”